Co-assistenten controleren bezoekers en patiënten in coronatent bij ziekenhuis in Emmen

Bezoekers en patiënten worden vanaf donderdagmiddag bij de ingang van het Scheper Ziekenhuis Emmen in een speciale tent gecontroleerd op verschijnselen van corona.

De controle gebeurt aan de hand van de checklist van het RIVM. Volgens woordvoerder Lars Wormgoor van Treant meldden zich de afgelopen week steeds meer mensen met klachten bij het ziekenhuis en daarop is besloten de ingang van het ziekenhuis aan te passen.

,,Iemand die klachten heeft, wordt bij binnenkomst apart genomen voor het beantwoorden van een aantal vragen en voor verder onderzoek. Zo wordt door het opnemen van de lichaamstemperatuur gecheckt of iemand wel of geen koorts heeft. Mensen zonder klachten kunnen doorlopen naar het ziekenhuis.”

Co-assistenten

In de tent komen vier ruimtes, waar ongeveer tien co-assistenten aan de slag gaan. ,,Dat zijn artsen die in het ziekenhuis op verschillende afdelingen praktijkervaring opdoen. Zij zijn beschikbaar, omdat reguliere afspraken en operaties in het ziekenhuis zijn verzet. Alleen de meest noodzakelijke medische afspraken gaan momenteel door.”

Wel of niet naar binnen

Wie hoest- en koortsklachten heeft, wordt in de tent apart gehouden van andere patiënten. Daar zijn behandelplekken, waarvoor de arts naar de patiënt toekomt. Voor bloedafname is er een aparte ruimte ingericht. ,,Stel iemand komt voor bloedafname en heeft klachten, dan wordt diegene in de tent geholpen. Wie geen klachten heeft, mag het ziekenhuis binnen en kan bloed laten prikken in de poli.”

Ook personeel gaat volgens Wormgoor gebruikmaken van de tent, maar wordt niet standaard gescreend. ,,Medewerkers volgen sowieso strenge protocollen.”

Openingstijden en bezoekuur

De tent is van 08.00 tot 20.00 uur open. ,,Het bezoekuur voor patiënten blijft dagelijks van 19.00 tot 20.00 uur gelden, maximaal één persoon per patiënt, uitgezonderd kinderen en terminale personen. Bezoek aan patiënten is niet mogelijk op de Intensive Care, de hartbewaking en de isolatieafdeling.”

Bij de ingangen van de ziekenhuizen van Treant in Hoogeveen en Stadskanaal komen vrijdag of zaterdag soortgelijke tenten.

Isolatiestraat

Eergisteren maakte Treant al bekend dat coronapatiënten bij het Scheper Ziekenhuis Emmen via een isolatiestraat van de Spoedeisende Hulp naar binnen worden gebracht. Vlak daarnaast ligt de speciale isolatieafdeling, waar momenteel twee coronapatiënten worden verpleegd. Er liggen nog geen patiënten op de intensive care. De spoedeisende hulpafdeling in Emmen is uitgerust met een CBRN-unit (een isolatiestraat) en heeft de meeste capaciteit om patiënten in isolatie op te nemen.

Ook coronapatiënten uit de regio Hoogeveen en Stadskanaal gaan naar Emmen. In het Scheper Ziekenhuis zijn 40 bedden vrijgemaakt. Ook is de intensive care uitgebreid, zodat het ziekenhuis in geval van een uitbraak kan uitbreiden van 12 naar 20 beademingsbedden.

In Assen worden bezoekers op verhoging gecontroleerd