Simone Kempees start met Coevorden Co-Helpers: 'Help een ander, maar pas ook goed op jezelf'

Boodschappen doen voor ouderen, oppassen en andere contactloze klusjes. Coevordenaren kunnen elkaar sinds zondag helpen via de Facebook-pagina Coevorden Co-Helpers. Een lokaal platform tijdens de coronacrisis.

,,Hoe lokaler en kleinschaliger, hoe beter”, zegt Simone Kempees. De marketeer en tevens docente Engels aan de Hanzehogeschool in Groningen lanceerde Coevorden Co-Helpers nog geen 24 uur geleden. Dat leidde in een mum van tijd tot honderden likes en een volle e-mailbox.

‘Positieve insteek’

Lesgeven doet Kempees (32) deze week nog wel. Via een livestream. ,,Maar ik wil alles behalve stilzitten”, vertelt de Coevordense, die veel groepapps in de stad in de gaten houdt.

,,De afgelopen week zag je de vragen en de zorgen bij iedereen toenemen. Over kinderopvang, over niet kunnen werken, wat gaan zzp’ers doen en wat heeft het terugdringen van sociale contacten voor gevolgen voor ouderen? Het zette mij allemaal aan het denken. Gisteren besloot ik te reageren een positieve insteek en een platform op te richten dat bijdraagt aan de hulp voor elkaar in Coevorden.”

Flyeren

Kempees noemt de maatregelen die door de overheid zijn genomen ‘heel heftig’. ,,Het is nu noodzaak om zoveel mensen, en met name ouderen, te bereiken met Co-Helpers. We hebben naast de Facebook-pagina ook een flyer gemaakt die we huis aan huis gaan verspreiden, maar die mensen ook zelf kunnen uitprinten en uitdelen.”

Praktische hulp

Hoe gaat Coevorden Co-Helpers dan precies in zijn werk? ,,Er komt in Coevorden één centraal punt waar mensen telefonisch (via WhatsApp) en via e-mail zich kunnen melden voor hulp, maar ook hulp kunnen aanbieden. Zo kunnen eigen initiatieven worden gestimuleerd en op de been worden gehouden. Hele praktische hulp. Een boodschap doen voor ouderen, maaltijden bereiden en rondbrengen gemaakt van voedsel dat nog bij de horecabedrijven ligt, maar ook pakketjes rondbrengen met producten van winkels uit de stad.”

De komende dagen moet alles nog precies vorm krijgen, maar Kempees is onder de indruk van de belangstelling die Co-Helpers nu al heeft aangewakkerd. ,,Ook vanuit Dalen is al gereageerd. Hopelijk leidt het de komende dagen tot mooie dingen die we voor elkaar overhebben.”

‘Houd je wel aan de richtlijnen’

Toch is er ook een andere kant: de hulp moet niet leiden tot meer besmettingen. Kempees: ,,We gaan duidelijk stellen dat iedereen die meehelpt zich aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD Drenthe moet houden, inclusief de no contact policies. Het welzijn van iedereen staat voorop. Dat is in feite wat we met Co-Helpers beogen. Help een ander, maar pas ook goed op jezelf.”

Wie hulp wil bieden, dan wel ideeën heeft om te helpen, kan contact opnemen met Simone Kempees via e-mail: coevordencohelpers@gmail.com.