Voorbeschouwing Sparta-FC Emmen: Een terugkeer naar heilige grond

FC Emmen neemt het morgenmiddag op tegen Sparta. Op Het Kasteel promoveerden de Drenten in mei 2018 naar de eredivisie. Deze editie wil Emmen de eerste uitzege van het seizoen boeken.

Af en toe denkt FC Emmen-trainer Dick Lukkien nog terug aan 20 mei 2018, de dag dat FC Emmen voor het eerst promoveerde naar de eredivisie. Afgelopen kerst keek hij de samenvatting nog terug van het historische duel.

Lukkien zal de beelden niet gebruiken in de voorbereiding op het eerste eredivisietreffen tussen beide clubs op Het Kasteel. ,,We hebben een totaal andere ploeg. Je roept met die beelden echt geen speciaal gevoel op bij iemand als Sergio Peña.”

Van de elf spelers die in mei 2018 bij FC Emmen in de basis begonnen, staan er morgen drie op het veld. Dennis Telgenkamp, Glenn Bijl en Michael Chacón startten allen in het historische promotieduel.

Met een goed gevoel naar Rotterdam

Met de 4-2 zege op Willem II op zak en het linkerrijtje in het vizier, reist FC Emmen met een goed gevoel af richting Rotterdam. ,,We groeien in onze manier van voetballen, zeker thuis. Tegen Willem II speelden we misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen. Uit moet het nog beter, maar na de winter ligt onze ondergrens hoger. Al is het nog steeds niet wat we kunnen”, aldus Lukkien.

Waar de wedstrijd tegen Willem II voor Lukkien misschien wel de beste van het seizoen was voor FC Emmen, plaatste FC Groningen-trainer Danny Buijs een kanttekening bij de overwinning van de Drenten.

De oefenmeester van de Trots van het Noorden wees er in zijn voorbeschouwing op het duel tussen FC Groningen en Willem II fijntjes op dat FC Emmen op basis van de expected goal onterecht had gewonnen van de Tilburgers. ,,Het is mooi dat veel mensen met FC Emmen bezig zijn”, reageerde Lukkien.

,,Ik denk dat onze overwinning op Willem II verdiend was. Statistieken zijn mooi, je haalt er veel uit, maar je moet ook kijken hoe bijvoorbeeld expected goals berekend worden. Statistieken zeggen niet alles. Twente-uit was een van onze mindere wedstrijden, maar wij hadden toen een hogere expected goals-rating dan zij, terwijl we daar totaal verdiend met 4-1 verloren.’’

Acuut degradatiegevaar is geweken

Terug naar het duel tegen Sparta. Lukkien zoekt bij zijn team in de aanloop naar het treffen naar een ultieme mix tussen ontspanning en spanning. De goede reeks na de winter heeft ervoor gezorgd dat acuut degradatiegevaar vooralsnog is geweken en dat het linkerrijtje lonkt. Dat zorgt automatisch voor enige ontspanning in de selectie. ,,Het is belangrijk dat de spelers plezier hebben, maar ook dat de spanningsboog richting de wedstrijd van morgen opgebouwd wordt. Daar worden we ook steeds beter in.”

FC Emmen zal het morgenmiddag moeten doen zonder smaakmaker Kerim Frei. De vijfvoudig Turks international raakte vorige week in het duel tegen Willem II geblesseerd aan zijn hamstring. De verwachting is dat hij de komende twee duels moet toekijken. Zijn vervanger in het duel tegen de Tilburgers, Luka Adzic, deed het uitstekend en zal naar alle waarschijnlijkheid tegen Sparta in de basis beginnen. De van Anderlecht gehuurde Serviër was deze week ziek, maar trainde gisteren weer volledig mee.