Monumentale 17e eeuwse pand Friesestraat uitgeroepen tot 'Monument van het jaar' in Coevorden

Het rijksmonument uit 1631 in de Friesestraat in Coevorden - waar stadscafé Vancouver is gevestigd - is door de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden uitgeroepen tot ‘Monument van het jaar 2019’.

Voorzitter Jan Vinckers reikte woensdagmiddag de plaquette uit aan eigenaren Jan Albert en Janni Diek. De benoeming was al enige tijd bekend, maar door omstandigheden werd de plaquette pas nu overhandigd.

‘De gevel van Diek’

Vinckers haalde in zijn toespraak aan dat de Renaissancegevel van Friesestraat 9 de enige in zijn soort is in Nederland. ,,Het pand behoort tot de oudste bouwwerken in Coevorden. Bij veel mensen staat het nog steeds bekend als De gevel van Diek.”

Het rijksmonument stamt uit de eerste helft van de 17e eeuw, waarbij het pand in 1631 een verdieping erbij kreeg en de gevel in late renaissancestijl (Maniërisme) werd voorzien van een natuurstenen gevelopbouw en versierselen. Het pand kende in de periode 1628 tot 1900 achtereenvolgens rooms-katholieke, protestante en joodse eigenaren. In 1971 werd de gevel onder leiding van Monumentenzorg gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Van lingeriezaak tot stadscafé

Jarenlang was in het pand een lingeriezaak gevestigd, vervolgens vanaf 1964 de snoepwinkel van Jan Diek en - nu nog steeds - stadscafé Vancouver. De huidige huurder heeft een contract tot 2021.

De historische vereniging maakt in november bekend wat het ‘Monument van het jaar 2020’ gaat worden.