De Drentse geschiedenisprijs 2019: Wie krijgt een pluim voor een duik in de historie?

Zwinderen - Wie wint de Drentse geschiedenisprijs 2019? Van de zeventien genomineerden zijn er nog drie kanshebbers in de race. De Drentse Historische Vereniging (DHV) maakt op zondag 15 maart bekend wie de winnaar is.

De drie overgebleven genomineerden zijn twee boeken en een project: een boek over 800 jaar Zwinderen, een boek over de joodse Emmer ambtenaar Israël Jakobs en het geschiedenisspel Bartjes Battle, waarin de historie van Assen centraal staat.

De Drentse geschiedenisprijs bestaat sinds 2001 en wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon, een groep of een instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Drentse geschiedschrijving.

Kwaliteit, originaliteit en voorbeeldwerking

De jury kijkt bij de beoordeling onder meer naar kwaliteit, originaliteit en in hoeverre de inzending de belangstelling voor Drentse geschiedenis bevordert. Als van het initiatief een bepaalde voorbeeldwerking uitgaat, wordt dit ook als een pluspunt gezien. Niet alleen boeken of artikelen maken kans op de prijs, ook een film, een website of bijzondere activiteiten komen in aanmerking.

Vorig jaar ging de prijs naar het project Trots op Darp. Een werkgroep liet het 70-jarig bestaan van dit dorp niet zomaar aan zich voorbij gaan en maakte een magazine en een film waarin de bijzondere historie van Darp werd belicht.

Darp werd in 1942 bijna geheel afgebroken vanwege een militair vliegveld. Na de oorlog werd het dorp ten westen van de oude kern herbouwd. Bij het project Trots op Darp werden velen betrokken, onder wie de plaatselijke schooljeugd.

Trots op Darp, een primeur met twee prijzen

Als winnaar van de Drentse geschiedenisprijs ontving Trots op Darp een oorkonde en 1000 euro. Sinds 2016 bestaat er naast een juryprijs ook een publieksprijs. De winnaar hiervan krijgt een kunstwerk, gemaakt door een Drentse kunstenaar. Dit jaar is het kunstwerk gemaakt door Siemen Dijkstra uit Dwingeloo. Vorig jaar ging Trots op Darp met zowel de jury- als de publieksprijs aan de haal. Het was de eerste keer dat een kanshebber beide prijzen binnensleepte.

Sinds enkele jaren zendt RTV Drenthe de uitreiking van de Drentse Geschiedenisprijs live op de radio uit. Dit gebeurt in een rechtstreekse uitzending van het programma Drenthe Toen. Vanaf vandaag tot zondag 15 maart 12.00 uur kan iedereen via de website van de Drentse Historische Vereniging een stem uitbrengen op een van de drie kandidaten die de jury heeft genomineerd.

Dit zijn de drie genomineerden: 

<b>Zwinderen, 800 jaar tussen veen en zand</b>

Een volgens de jury prachtig vormgegeven boek over de historie van Zwinderen, vanaf de vroegste geschiedenis tot nu. In acht hoofdstukken beschrijven vier leden van de Werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte op een toegankelijke manier hoe Zwinderen zich door de eeuwen heen ontwikkelde. Het lijkt wel een koffietafelboek: 350 pagina’s vol geschiedenis, anekdotes, kaarten en foto’s. Een boek dat volgens de jury als nieuwe standaard kan gelden voor dorpsgeschiedenissen.

***

<b>De aantekeningen van Israël Jakobs</b>

In 1942 werd Israël Jakobs uit Emmen in Auschwitz vermoord. De ambtenaar liet twee schriften met korte aantekeningen na die hij tussen 31 oktober 1940 en 16 augustus 1942 maakte. In 2015 begon Marcel Bulte met het analyseren hiervan. Na diens overlijden in 2018 gingen Gerben Dijkstra en Sis Hoek-Beugeling hiermee verder. Met flinterdunne gegevens hebben de auteurs de joodse Emmenaar Israël Jakobs een gezicht gegeven. Een voorbeeld hoe je door nauwgezet onderzoek van summiere aantekeningen een compleet verhaal kunt schrijven.

***

<b>Bartjes Battle</b>

Hoe maakt je streekgeschiedenis interessant voor leerlingen van groep acht van de basisschool? De Asser Historische Vereniging lanceerde in 2019 het project Bartjes Battle. Vijf belangwekkende verhalen uit de Asser geschiedenis werden verteld op papier, met foto’s, in filmpjes en door middel van een wandeling door de stad. Daarna volgde een spel waarbij scholen tegen elkaar moesten strijden voor de Bartje Bokaal. Een volgens de jury interessante samenwerking tussen verschillende organisaties, waarbij de Asser jeugd geprikkeld werd om kennis van Assen te vergaren.