Historische vereniging Schoonoord haalt foto's en verhalen op in kroeg

Schoonoord - Onder het motto ‘weggooien is zonde’ roept de Stichting Historisch Schoonoord dorpelingen op met oude foto’s te komen, zodat die ingescand kunnen worden en daarmee bewaard.

De stichting probeert op allerlei manieren oude foto’s te achterhalen, van zowel Schoonoord als de omgeving. ,,Nog te vaak worden oude foto’s weggegooid omdat niet meer bekend is wie of wat erop staat. Via diepgaander onderzoek en publicaties is dat heel vaak nog wel te achterhalen’’, zegt Henk Timmer van de stichting.

De Haven al bijna een eeuw café

De inloopbijeenkomst is zaterdag van 10 tot 16 uur, in café De Haven in Schoonoord. Op deze locatie is al bijna een eeuw sprake van een kroeg. De allereerste uitbater was Luite Krikke in 1921.

Iedereen kan zaterdag gewoon binnenlopen. Het liefst mét foto’s, documenten en verhalen, maar voor belangstellenden loopt er ook de hele dag een diapresentatie van een deel van de collectie van de stichting. Die is ook te bekijken op de website www.alleschoonoorders.nl.

Bijzonder aandacht is er zaterdag voor de Slenerweg, waarover over ruim een jaar een boek wordt gepubliceerd. Het Zweelerveld en de oudste woningen aan de Sportparklaan hoorden daar ook bij.

Ook dia’s en films

De stichting neemt oude foto’s en documenten niet in, maar scant die ter plekke. Afbeeldingen worden geplaatst op de eigen site en komen terug in publicaties als boeken en het kwartaalmagazine Aold Skonnerd. Ook dia’s en films zijn welkom.

De stichting Historisch Schoonoord is in 2016 opgericht. Er zijn inmiddels boeken gepubliceerd over de bewoning en bewoners van de Kerklaan, over de oorlogsjaren 40-45 en een boek over de even zijde van de Tramstraat. Die zijn alle nog verkrijgbaar.