Deze activiteiten voor 75 jaar bevrijding worden in de gemeente Coevorden georganiseerd

In het kader van 75-jaar bevrijding worden er in het hele land activiteiten georganiseerd. Zo ook in de gemeente Coevorden, waar de komende maanden veel aandacht is voor persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht.

Aalden

Op 16 april presenteert historicus en explosievendeskundige Marcel Zantingh zijn boek ‘Zweeloo in oorlogstijd’. Hij zal vertellen over bijzondere gebeurtenissen in oorlogstijd in Aalden en Zweeloo.

Daarnaast wordt Gezienus Euving geïnterviewd over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ook is er muziek van de Loozangers.

Aanvang: 19.30 uur, toegang: Gratis

Coevorden

Op 4 maart houdt Alie Zwinderman een lezing in bibliotheek Coevorden. Alie’s vader zat in het verzet en was gemeentesecretaris in Sleen. Daar werd hij betrapt door de toenmalige NSB-burgemeester die hem vervolgens heeft verraden. Haar vader stierf twee weken na de bevrijding in een kamp in Oost-Duitsland aan ziekte en uitputting. Alie vertelt het verhaal van haar vader en wat het voor haar eigen leven heeft betekend. Aanvang: 20.00 uur.Toegang: € 3,00 voor bibliotheekleden en € 4,50 voor niet-leden.

Op 19 maart houdt Johan Stoffels een lezing in bibliotheek Coevorden over zijn vader die in de stad Groningen in het verzet zat. Hij werd verraden en een week voor de bevrijding gefusilleerd in de bossen bij Norg. Ook vertoont Stoffels deze avond een interview zien die hij had met het laatst levende lid van de knokploeg van zijn vader. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 3,00 voor bibliotheekleden en € 4,50 voor niet-leden.

Dalen

Op 7 februari interviewt oud-journalist Geerhard Gras in zaal Cornelis tien mensen die de oorlog zelf meemaakten in Dalen en omstreken. Daarnaast worden ook dagboekfragmenten en gedichten ter horen gebracht. De tentoonstelling zal later in ‘de Spinde’ te zien zijn. Ook is er muziek uit de jaren ‘40.

Aanvang: 19:30Toegang: Gratis

Oosterhesselen

Op 14 april houdt Harm-Jan Lesschen in de Zwerfkei te Gees een lezing over Oosterhesselen en omstreken in oorlogstijd.

In de Hesselerhof wordt op 23 april een avond georganiseerd waar Geerhard Gras verhalen ophaalt over de oorlog en de bevrijding. Ook treedt er een koor op met speciale Oosterhesselense liederen uit de oorlog-en bevrijdingstijd. Interviews en presentatie door Geerhard Gras. Aanvang: 19.30 uurToegang: Gratis

Schoonoord

Op zondagmiddag 19 april vindt in de Ontmoetingskerk een bevrijdingsconcert plaats van muziekvereniging Crescendo. De optredens worden afgewisseld met verhalen en gedichten, in samenwerking met de historische vereniging en de bibliotheek.

Aanvang: 14.30 uur.Toegang: € 10,00 en voor donateurs van Crescendo € 5,00

Op 9 mei is in de Dorpskerk te Sleen een uitvoering van Zangvereniging Sleen met liederen, regelmatig afgewisseld met verhalen in samenwerking met de historische vereniging en de bibliotheek. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 10,00 en voor donateurs van de zangvereniging € 5,00