Speeltuinvereniging Lootuinen in Coevorden maakt doorstart na jaren vol problemen

Jarenlang lagen de activiteiten van de buurt- en speeltuinvereniging (BSV) Lootuinen uit Coevorden stil. Nu komt daar verandering in, met een nieuw bestuur waarin Sandra Sakko aan het roer staat. ,,Ik zet m’n schouders eronder voor de wijk en begin van voren af aan.”

Het bestuur van de vereniging kampte jarenlang met problemen, waarbij ook een penningmeester een greep in de kas deed en daarvoor drie jaar geleden werd veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur. Daarnaast kampte de speeltuin met vernielingen. Nu is het tijd voor een nieuw bestuur, een nieuw elan en vooral nieuwe activiteiten. Dat is wat Sakko voor ogen heeft.

,,De laatste jaren is er bijna niets voor de jeugd gedaan. Het bestuur kon niet meer functioneren, iedereen liep weg. Onlangs vond ik het tijd om de vereniging nieuw leven in te blazen. Ik ben oud-juf, heb een dochter van 5 en weet wat er onder kinderen in de buurt speelt en wat ze graag willen. Leuke activiteiten voor kinderen organiseren, het liefst iedere maand. Dat is mijn missie.”

Nieuw bestuur

Sakko staat er niet alleen voor. ,,Sientje Vermanen is de nieuwe penningmeester. Samen staan we aan het begin van dit avontuur, waarbij we niet met z’n tweeën de kar willen trekken. Graag zien we een nieuw voltallig bestuur ontstaan, bestaande uit betrokken wijkbewoners. Ik hoop dat er genoeg interesse is.”

Ook kregen Sakko en Vermanen steun vanuit het wijkteam Lootuinen. ,,Een we kregen een gift van de buurtvereniging uit de naastgelegen wijk Binnenvree van 500 euro, dat was heel sympathiek. Met 1500 euro gaan we starten. Nieuwe leden werven en daardoor een nieuwe vereniging opbouwen. Lid worden kost per gezin 12,50 euro per jaar.”

‘Speeltoestellen zijn veilig’

En de staat van de speeltuin? ,,De toestellen zijn jaarlijks gekeurd en zijn veilig. Daarom is de speeltuin altijd open gebleven”, zegt Sandra. ,,Mijn man springt nu bij en doet het onderhoud. Links en rechts helpen familieleden mee als vrijwilliger. Maar aangezien de gemeente geen subsidie meer verstrekt, zullen we in de toekomst wel zelf voor het onderhoud zorgen. Nieuwe toestellen kunnen wij pas plaatsen als we genoeg geld hebben. Daarom is het zo belangrijk dat we nieuwe leden gaan werven. Als kinderen aan een activiteit willen meedoen, dan moet het gezin wel lid zijn. We gaan binnenkort in de wijk flyeren en hebben ook onze Facebook-pagina nieuw leven ingeblazen.”

Palmpasenoptocht

Komende donderdagmiddag staat de eerste knutselmiddag op de agenda. ,,Die vindt van 14.00 tot 16.00 uur plaats in het gebouw Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan en is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Al vijftien kinderen hebben zich opgegeven. Ook zijn we bezig om zaterdag 4 april een palmpasenoptocht te organiseren, samen met Martijn Seiger, de nieuwe eigenaar van de Coop aan de Rembrandtlaan. De tocht start die dag om 10.00 uur bij Ravelijn Verbindt."