Zo moeder, zo dochter: Lisa Wemeijer (24) uit Coevorden erfde volleybalpassie van moeder Leonie

Lisa Wemeijer is in het juiste nest geboren voor de volleybalsport: moeder Leonie speelde vele jaren in de dameshoofdmacht van Vonk en is nog steeds prestatief in Dames 3 actief.

Ook zus Tessa speelde jarenlang bij Vonk én vader Jan is een trouwe sponsor van de club.

Lisa is de jongste telg uit de volleybalfamilie en groeide zo ongeveer op in de Drostenhal. Al vanaf haar tienerjaren speelt ze in het eerste team en voorlopig weet de 24-jarige mid-aanvalster en aanvoerster niet van wijken. “We zijn aan iets moois bezig”, zegt ze te midden van haar teamgenoten.

Frisse blik

Vorig seizoen wist de Coevorder promovendus zich op het nippertje in de Promotieklasse te handhaven, maar het tweede jaar verloopt een stuk beter.

,,We moesten als team echt wennen aan het hogere niveau. Het is een fase waar we doorheen moesten, want daar werden we per saldo alleen maar beter van. Deze zomer hebben we onder de nieuwe trainer Anouk van der Veen in feite een nieuwe start gemaakt. Anouk heeft met een frisse blik voor nieuwe impulsen gezorgd. Met een goede voorbereiding en een aantal nieuwe speelsters hebben we een prima eerste seizoenshelft achter de rug.”

‘Teamsport spreekt mij het meest aan’

Het gezin van Lisa - in het dagelijks leven werkzaam is als apothekersassistente - is een echt volleybalgezin, maar in haar jeugdjaren heeft ze het volleybal gecombineerd met tennis en turnen. ,,Teamsport spreekt mij het meest aan en dus heb ik uiteindelijk de keuze voor het volleyballen gemaakt. Het is heerlijk om keihard tegen die bal te meppen.”

Krachten bundelen

Ze roemt de individuele kwaliteiten van het team. ,,Alle speelsters hebben specifieke pluspunten. Deze krachten weten we goed te bundelen en zijn inmiddels erg goed op elkaar ingespeeld. Misschien nog wel belangrijker is dat we allemaal enthousiast en gemotiveerd zijn. We zijn liefhebbers en houden van het spelletje.”

Een kluspunt is er ook: ,,We moeten ons nog meer ontpoppen als ‘vuurvreters’, zoals coach Anouk dat altijd zegt. Dat betekent dat we nog feller en meedogenlozer moeten worden”, beseft Lisa.

Samen in één team

Als veertienjarige trainde Lisa al mee met de hoofdmacht. Moeder Leonie en zus Tessa maakten toen ook deel uit van dat team. “Voor mij was het een erg leuke periode om als jong meisje samen met mijn zus en mijn moeder in hetzelfde team te spelen. We moesten tijdens de wedstrijden wel eens plaats voor elkaar maken. Dat uitwisselen ging gelukkig nooit ten koste van ons humeur”, lacht Lisa.

Fanatisme

Tessa is inmiddels gestopt, maar de 57-jarige Leonie speelt nog steeds op prestatie niveau in Dames 3. Het zegt iets over fanatisme en betrokkenheid. Lisa ziet de nodige overeenkomsten. ,,Ons doel is om in een goede collegiale sfeer stabiele prestaties neer te zetten. Dat spreekt ons beide erg aan.”

Lisa is nu 24 jaar en hoopt nog een flink aantal jaren in Dames 1 te spelen. ,,Ons doel is om als team nog een stap te maken. Als we de huidige ontwikkeling doorzetten dan moeten we op termijn de stap naar de Derde Divisie kunnen zetten. Dat komt nu nog te vroeg, want we moeten in de Promotieklasse eerst een stabiele factor worden.”