Negentig historische voertuigen rijden in april Drentse route van de bevrijders

Met tanks, jeep’s, motoren en vrachtwagens rijdt in april een stoet van meer dan negentig historische (leger) voertuigen over de route die de bevrijders in Drenthe ook in april 1945 reden.

Terwijl er op de ene plek aandacht is voor herdenken wordt er een paar kilometer verderop een groots bevrijdingsfeest gevierd. De organisatie, Keep Them Rolling (KTR) regio Noord, heeft zaterdag op een bijeenkomst op vliegveld Hoogeveen uit de doeken gedaan wat er gaat gebeuren. Tussen 3 en 12 april wordt er letterlijk in verschillende bivakken geleefd en dagelijks een route door de provincie afgelegd.

,,Werkelijk ieder dorp in Drenthe wil wel een aantal voertuigen van KTR uitnodigen”, zegt een woordvoerder van de organisatie. ,,Voor de tour door de provincie Drenthe moesten dan ook eerst een aantal harde noten gekraakt worden om zoveel mogelijk dorpen en steden tevreden te kunnen stellen. Dat is uiteindelijk min of meer gelukt.”

Laatste keer in deze opzet

Om de vergunningen per gemeente rond te krijgen, heeft de organisatie steun gekregen van het landelijk bestuur. De vereniging Keep Them Rolling verwacht dat er over vijf jaar rond de viering van de bevrijding niet opnieuw een dergelijke tour zal worden georganiseerd. De laatste nog levende oorlogsveteranen zullen nu nog als ooggetuige aanwezig kunnen zijn maar dat stopt binnen afzienbare tijd.

De ‘Drenthe Liberty Tour’ start op 3 april in Coevorden en eindigt op 12 april in Westerbork.

Lees hier het programma van de activiteiten in Coevorden.