Krijgt Dalen een proeftuin voor aardgasvrije wijk? Gemeente Coevorden vraagt rijkssubsidie aan

Dalen wil in 2040 energieneutraal zijn. De werkgroep Duurzaam Dalen en de gemeente Coevorden dienen samen een subsidieaanvraag in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om de proef op de som te nemen en een wijk in het dorp volledig aardgasvrij te maken.

In een aardgasvrije wijk kunnen inwoners omschakelen van aardgas naar groengas in combinatie met een warmtepomp. Daarmee besparen ze geld op de gasrekening en leveren ze een positieve bijdrage aan het milieu.

Duurzaam Dalen - een werkgroep onder de vlag van Dorpsbelangen Dalen - richt zich in het bijzonder op energie, klimaatbestendigheid en voorlichting daarvan.

Welk deel van Dalen aardgasvrij moet worden is nog niet bekend. Peter Gras: “We moeten kijken waar mensen enthousiast zijn en wat een geschikte buurt is, we gaan proberen om de hele dorpskern Dalen mee te nemen.”

Haalbaar en betaalbaar

Wethouder Jeroen Huizing: ,,We kunnen hiervan veel leren voor de rest van de gemeente. Dit is één van de projecten waarmee we onze doelstellingen voor het klimaat willen halen. Ik vind het belangrijk dat onze gemeente op een haalbare en betaalbare manier aardgasvrij wordt. Deze proeftuin kan ons hierbij helpen.”

Tweede ronde proeftuinen

In 2018 startte het ministerie met de eerste ronde van 27 proeftuinen. Het doel is uiteindelijk 100 proeftuinen te realiseren. Gemeenten kunnen zich aanmelden mét een goed plan. Het plan wordt met N-tra (dochter van Rendo) en Samen Energie Neutraal (SEN) geschreven.

Naast Coevorden lopen in Drenthe onder meer in de gemeenten Emmen, Hoogeveen, Assen en Noordenveld aardgasvrije projecten.