Samen Sterk Zorg wil vitaliteitcentrum in Zuid-Drenthe (met navolging in heel Nederland)

Je kunt er terecht voor gezond bewegen en afvallen, maar ook voor hulp op het geestelijke vlak, voor opvoeding en gezin. Zestig zelfstandige professionals gaan in Zuid-Drenthe samen in een vitaliteitscentrum.

Het moet een locatie worden met een praktijkruimte, overnachtingsmogelijkheden, horeca en sport- en wellnessfaciliteiten voor (mentale) zorgverlening, personal training, coaching en revalidatie. In een notendop is dat de droom van samenwerkingsverband Samen Sterk Zorg.

Dit eerste vitaliteitcentrum moet over ongeveer een jaar verrijzen in Zuid-Drenthe. Voor directeur Annelies Mittendorff is zo’n centrum een logische stap na de groei van de afgelopen vijf jaar. Ze richt zich op zowel particulieren als bedrijven.

Steriel en onpersoonlijk

Samen Sterk Zorg zag vijf jaar geleden in Emmen het levenslicht nadat Mittendorff zelf als zorgprofessional gedesillusioneerd was geraakt door haar ervaringen in de zorg. De pedagoog, die in Coevorden is opgegroeid, hekelt de hokjesgeest in het zorglandschap. ,,Het opzetten en uitvoeren van behandeltrajecten steekt vrij steriel en onpersoonlijk in elkaar”, zegt ze.

,,Mensen krijgen na een diagnose een label opgeplakt, een behandelmethode met sterk afgekaderde protocollen opgelegd en dat is het dan.” De vraag is ook nog eens of er een klik is met de toegewezen behandelaar. ,,Als die ontbreekt, dan stellen mensen zich minder snel open. Met als gevolg dat je niet alle vitale informatie te horen krijgt. Mensen voelen zich in die situaties niet veilig.” De kans is groot dat het zorgtraject vervolgens mislukt.

Zelf kiezen

Door die ervaring besloot ze voor zichzelf te beginnen. Met een groepje van vijf gelijkgestemden, ook werkzaam in zorg en onderwijs, startte ze het platform Samen Sterk Zorg in Emmen. ,,Belangrijkste onderscheid bij ons is dat iedereen zijn eigen zorgverlener kiest en meepraat over de te volgen methode.” Alle professionals werken vanuit hun praktijk of bij de mensen thuis. Het gaat hierbij onder meer om voedingsdeskundigen, burnout-coaches, kinderhulp, muziektherapeuten, yogadocenten en bewindvoerders. In Emmen wordt de organisatie gerund vanuit ondernemersbroedplaats Growing Emmen.

Het Emmer voorbeeld heeft inmiddels landelijk navolging. Na Drenthe volgden Groningen, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht. Teams in Zeeland en Friesland gaan er dit jaar nog komen. ,,Je merkt dat er gewoon behoefte is aan een andere manier van zorg. Niet elke aangesloten partij wou ondernemer zijn, maar vaak konden ze bij hun werkgever niet meer hun eigen methodiek volgen. Ze kleurden te veel buiten de lijntjes en dan zit je officieel fout. Ongeacht het effect.” De teller staat inmiddels op zestig aangesloten zelfstandige zorgverleners en de teller loopt door.

Wat ambitie betreft is bij de gedreven Mittendorff het einde nog lang niet in zicht. ,,In 2025 willen we landelijke dekking hebben. In Limburg hebben we ook al de eerste lijntjes uitstaan.” Noord- en Zuid-Holland ontbreken ook nog, maar daar wordt ook aan gewerkt.

Meer zichtbaarheid

Dankzij mond-tot-mondreclame kloppen steeds meer cliënten via huisartsen, de GGD en consultatiebureaus aan bij Samen Sterk Zorg. In Drenthe lopen inmiddels al 300 casussen. Het platform steekt inmiddels met de kop boven het maaiveld uit, maar volgens Mittendorff kijken de aangesloten partijen uit naar meer zichtbaarheid. ,,De meeste zorgverleners werken vanuit hun eigen huis of komen thuis op bezoek.”

Een volgende logische stap is daarom eigen huisvesting. ,,Het vergroot de verbinding met onze cliënten en het stelt individuele professionals in staat om makkelijker samen te werken. Soms zijn twee of drie verbonden aan hetzelfde zorgtraject. Vooral in dat opzicht is het mooi als je mensen naar één locatie kunt sturen.”

Mittendorff loopt al bijna tweeënhalf jaar rond met deze plannen. Over de hoogte van de investering en de identiteit van mede-investeerders wil ze nog niets zeggen. ,,Met verschillende locatie-eigenaren voeren wij gesprekken. De uiteindelijke keuze bepaalt ook de hoogte van de investering.” Wel heeft een architect al een pakket met eisen opgesteld. ,,We weten wat we willen. Wat we nodig zijn, is een tweede.”

Stukje mooier maken

Het is haar droom om uiteindelijk in heel Nederland dergelijke centra te bouwen. ,,De zorgwereld een stukje mooier maken en versterken, daar gaan we voor. Het eerste centrum moet daarom goed neergezet worden.”