Mogelijke uitbraak norovirus in zorgcentrum St. Franciscus in Coevorden

In zorgcentrum St. Franciscus in Coevorden is mogelijk het norovirus uitgebroken. Zorgorganisatie Tangenborgh meldt dat er maatregelen zijn getroffen die met het virus samenhangen.

Woordvoerder Simona Mensonides van zorgorganisatie Tangenborgh zegt dat er sprake is van twee bewoners met buikgriep. ,,We weten nog niet of er definitief sprake is van het norovirus. Dat moet onderzoek uitwijzen.”

Het is de derde keer in korte tijd dat er sprake is van buikgriep op grote schaal in St. Franciscus aan de Burgemeester Feithsingel in Coevorden, waar 140 mensen wonen. ,,In oktober en eind december werden respectievelijk 25 en 15 mensen getroffen.”

Het norovirus leidt tot braken en diarree, maar is niet levensbedreigend.

Maatregelen treffen die horen bij uitbraak norovirus

Wel neemt het zorgcentrum maatregelen die horen bij het norovirus. ,,Alle groepsactiviteiten voor bewoners zijn voorlopig van de baan, bewoners krijgen hun maaltijd in hun eigen appartement geserveerd, vergaderingen zijn geschrapt en algemene ruimtes zijn tijdelijk niet beschikbaar. Bezoek kunnen wij niet verbieden of beperken, omdat bewoners een eigen appartement hebben.”

‘Extra goed handen wassen’

Volgens Mensonides dienen bezoekers de handen goed te desinfecteren, terwijl het personeel overal in het gebouw extra goed schoonmaakt. ,,We zijn extra alert ten aanzien van extra goed handen wassen en andere aandachtspunten in het kader van de hygiène, zoals het schoon houden van liftknoppen, deurklinken, enzovoorts. Ook wordt de locatie tijdelijk geïsoleerd: zo zal ons personeel niet op andere locaties van ons werkzaam zijn. Als de ziekteverschijnselen zijn verdwenen, duurt het vervolgens nog 48 uur voordat de maatregelen van de baan zijn.”

St. Franciscus bestaat sinds 1958 en is het oudste katholieke zorgcentrum van Drenthe. Veertien jaar geleden onderging het complex een grootschalige renovatie en verbouwing. Sindsdien behelst de locatie van Tangenborgh 76 zorgappartementen en 61 inleunwoningen, plus de verhuur van veertien aanleunwoningen.