Marthijs Wegdam uit Dalen verkoopt wielerzaak aan 22-jarige collega: 'Ik wil nu van mijn werk mijn passie maken'

Na twintig jaar trouwe dienst is Marthijs Wegdam vanaf volgende week niet meer het gezicht van Scholen Cycling in Dalen. Hij doet de zaak over aan de 22-jarige Jeffrey Veltink.

Veltink werkt al vijf jaar bij Scholten Cycling. Wegdam blijft op de achtergrond betrokken voor coaching en advies.

‘De muren kwamen steeds meer op mij af’

Zijn besluit om zijn wielersportzaak van de hand te doen ging niet over één nacht ijs.

,,De laatste vijf jaar speelde ik regelmatig met het idee om eens het roer om te gooien”, zegt de bijna 45-jarige Dalenaar. ,,Nu ik in Jeffrey een opvolger heb gevonden, is het moment daar. Ik stond op een punt dat het werk mij nog net niet ging tegenstaan, maar de muren kwamen steeds meer op mij af. Ieder jaar weer hetzelfde. Ik wilde af van iets dat bijna op een sleur begon te lijken.”

Wegdam zegt opgelucht te zijn. ,,Ik ga eerst een sabbatical nemen, daar ben ik erg aan toe. Op zoek naar wat ik precies wil, zonder echt een concreet idee of plan te hebben.”

Inbraak

Wegdams zaak was vier jaar geleden de dupe van een grootschalige inbraak. Via een groot gat in het dak van het pand aan het Kleine Veld werden vijftig fietsen met een winkelwaarde tot 7000 euro één voor één uit de winkel gehengeld. Het duurde ruim een jaar voordat Wegdam 200.000 euro als schadevergoeding van verzekeraar Interpolis kreeg uitgekeerd, niet nadat zijn advocaat Mark Ripmeester naar de rechter dreigde te stappen.

,,Dat was de zwartste bladzijde van de afgelopen twintig jaar”, blikt hij terug. ,,De inbraak, maar vooral de nasleep. Na de schikking was het voor mij afgedaan. Ik was er tevreden mee. Anders had ik niet moeten schikken, natuurlijk.”

Vastgoed

Wegdam nam de winkelzaak op 21-jarige leeftijd over van zijn voorganger Jaap Scholten. Hij stond niet alleen bekend als wielergek en fanatiek fietser, maar had ook de ambitie om te ondernemen en te handelen. Dat uit zich de laatste jaren ook in andere bezigheden.

,,Ik ben nu zo’n vier jaar samen met een kameraad hier in Dalen bezig met wat vastgoedprojecten. Zo hebben we twee jaar geleden de voormalige peuterspeelzaal De Roezemoes gekocht en opgeknapt tot een multifunctioneel gebouw waar nu onder meer stichting Aold Daol’n en de bibliotheek in gevestigd zijn. Dat soort projecten, dat geeft mij energie en inspiratie. Ook omdat je in je eigen dorp iets doet voor jong en oud waar vraag naar is.”

Plannen met oude garage Garage Brouwer

Ook kocht Wegdam onlangs het pand aan de Emmerweg waar eerder de autogarage met tankstation van Brouwer gevestigd was. ,,Dat is nu nog een sleutelplek voor auto’s en fietsen, maar met de gemeente Coevorden ben ik in gesprek om daar iets totaal nieuws neer te zetten, waar net zoals bij het Roezemoes-project jongeren en ouderen wat aan hebben én waar ze ook met elkaar in contact komen.”

‘Die passie herken ik in Jeffrey’

En toch blijft de wielersport ook aan hem trekken. Anderhalf jaar geleden zette hij nog de wereldtitel tijdrijden voor veertigplussers in Oostenrijk op zijn naam. ,,Ik heb altijd gefietst en zal dat altijd blijven doen. Of er op dat vlak een uitdaging in het verschiet ligt en op mijn pad terechtkomt, moet komend jaar blijken. Weet je, laatst hoorde ik een interview op de radio waarin iemand zei dat je niet van je passie je werk moet maken, maar juist andersom. Van je werk je passie maken. Dat is precies wat ik wil de komende jaren. En ik zie het ook aan Jeffrey. Hij volgde de afgelopen jaren de opleiding voor fietstechnicus en ik zie hoe gepassioneerd hij aan het werk is. Dat geeft een heel goed gevoel.”