Politie zoekt naar gedupeerde winkeliers vanwege reeks diefstallen in grensgebied (en werkt samen met Duitse collega’s)

De Duitse politie heeft dinsdagavond laat een groep winkeldieven opgepakt in de omgeving van de Nederlands-Duitse grens. De politie in Noord- en Oost-Nederland is daarop ingeschakeld, omdat het vermoeden bestaat dat zij ook in Nederland actief zijn.

Dat meldt woordvoerder Anne Kok van Politie Noord-Nederland.

Emmen en Schoonebeek

De politie deed woensdagochtend een oproep via social media gericht aan winkeliers in Drenthe en Twente die in de afgelopen dagen te maken hebben gehad met winkeldiefstallen. De daders zouden het gemunt hebben op flessen drank en elektrische tandenborstels. ,,Emmen en Schoonebeek zijn genoemd als mogelijke plaatsen waar zij diefstallen hebben gepleegd, omdat wij daar aanwijzingen voor hebben.”

Verdachten zitten vast in Duitsland

Kok zegt dat het gaat om verdachten die niet per se de Nederlandse nationaliteit hebben. Om hoeveel dieven het gaat, kan zij niet zeggen. ,,Dat zou het onderzoek kunnen belemmeren, juist omdat we op dit moment niet kunnen inschatten op wat voor schaal deze mensen opereren. Daarom dat wij in het Noorden en in het Oosten een oproep hebben gedaan.”

Of er mogelijk sprake is van een bende, kan zij niet zeggen. ,,De verdachten zitten in Duitsland vast. Daar worden zij verhoord en dat leidt mogelijk tot meer aanhoudingen. Wij hopen op basis van tips, meldingen, maar ook camerabeelden een duidelijk beeld te krijgen van de omvang van de diefstallen in het Noorden en het Oosten.”