Simone Meijer uit Zweeloo breekt lans voor bridgen: ‘We moeten het stoffige imago definitief van ons afschudden’

De kaarten liggen al op tafel voor een serieus potje bridgen en de spelers van Lodgi zijn er klaar voor.

Het is een interessant schouwspel om de meer dan veertig leden van de Zweeler bridgeclub tijdens hun tweewekelijkse sessie in grandcafé LiBo in Aalden geconcentreerd bezig te zien met het moeilijke spel van bieden en afspelen.

‘Een echte denksport’

Geert Kwant (77) is al ruim veertig jaar aan Lodgi verbonden en kent onderhand het klappen van de zweep. Voor de geboren en getogen Aaldenaar is bridge een leuk tijdverdrijf. ,,Het kaartspelletje is een echte denksport.” Samen met zijn spelpartner Henriëtte Kocks is Kwant erop gebrand om steeds het beste uit zijn kaarten halen. ,,Een goede en vaste partner is dan ook uitermate belangrijk, maar het is toch vooral ook een sociaal gebeuren”, zegt Kwant.

Er heerst tijdens het kaartspel een serene stilte en we horen nog net niet hoe de spelers hun hersens laten kraken. De wedstrijden verlopen in een gemoedelijke sfeer. Er worden tussen de bedrijven door drankjes geserveerd en soms een grapje gemaakt. De bridgers zijn blij dat grandcafé LiBo de deuren openstelt voor dit soort activiteiten en dat ze er met zoveel plezier hun hobby kunnen uitoefenen.

Gemiddelde leeftijd ligt ruim boven de 60 jaar

Secretaris Simone Meijer gunt ons graag een inkijkje in het fascinerende kaartspel. Ze is met haar 49 jaar één van de jongste leden van de club. De gemiddelde leeftijd van Lodgi ligt ruim boven de 60 jaar, maar het bestuur doet er alles aan om het om het imago op te poetsen.

,,Het algemene beeld is dat de bridgen iets is voor bejaarden, maar dat is toch echt een fabeltje. Gelukkig zie je ook in onze regio veel jonge mensen die zich voor deze denksport interesseren. Toch blijft het een lastige opgave om de sport een jeugdig elan te geven”’, beseft Simone.

Clinics

Ze heeft de passie voor de bridgesport van haar ouders meegekregen. ,,Dat is ook wat we veelal zien. Dat kinderen uit zichzelf denken ‘laat ik eens gaan bridgen’ komt helaas nog zelden voor. We moeten op het gebied van promotie dus nog flink aan de weg timmeren. Wellicht is het een idee om op scholen of bij buurtverenigingen clinics te organiseren, want je moet toch ergens beginnen.”

Lodgi: ontstaan uit een herensociëteit

Lodgi behoort tot de oudste bridgeclubs van ons land en is omstreeks 1937 ontstaan uit een herensociëteit. De mannen uit Zweeloo en omstreken hadden ook een toepasselijke naam bedacht: ‘Lichamelijke Ontspanning door Geestelijke Inspanning’. Het ledenaantal is de afgelopen decennia stabiel gebleven en schommelt tegenwoordig rond de veertig bridgers.

,,Altijd heeft Lodgi zich in de Zweeler gemeenschap staande gehouden. Ook als promotor van de organisatie van regiowedstrijden met de buurgemeentes. Hoogtepunten in het clubbestaan zijn de roemrijke Boerendeeldrives in Oud Aalden. Daar werd zelfs landelijke bekendheid mee vergaard. Binnen onze club staat de informele sfeer hoog in het vaandel, maar er is wel degelijk een onderlinge strijd om het jaarlijks clubkampioenschap.”

Na afloop vertelt Geert Kwant dat de partijen voorspoedig zijn verlopen, ontspannen zoals hij is. Winst of verlies is voor Kwant overigens niet meer zo relevant. „Ik vind het na ruim veertig jaar nog altijd even boeiend, het is echt mijn hobby. Het is altijd spannend omdat iedere wedstrijd weer anders verloopt.”

Speelavonden op donderdag

De speelavonden zijn op donderdag (vanaf 19.30 uur) om de twee weken. Bij grandcafé LiBo kunnen belangstellenden tot april gratis kennismaken met het bridgen. Geïnteresseerd? Mail dan uiterlijk de avond voorafgaande aan de speeldag met wedstrijdleider Ernst Aukema via lodgiwedstrijdleider@gmail.com. De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 6 februari.