Emmen pakt knap punt buitenshuis tegen Vitesse

Arnhem/Emmen - FC Emmen heeft voor de tweede keer dit seizoen en punt overgehouden aan een uitduel. In Arnhem speelden de Drenten tegen Vitesse in een wedstrijd met twee gezichten met 1-1 gelijk.

FC Emmen-trainer Dick Lukkien hoopte vooraf dat Emmen buitenshuis eindelijk eens het niveau kon halen dat ze tweewekelijks op De Oude Meerdijk laten zien. De oefenmeester kwam aanvankelijk bedrogen uit. In de eerste helft speelde Emmen zonder durf en mocht het van geluk spreken dat het bij rust slechts tegen een 1-0 achterstand aankeek. In de tweede helft gooide Emmen de schroom van zich af en dat resulteerde in een verdiend punt.

1-0 Vitesse

Binnen een kwartier liet Vitesse, dat al zes wedstrijd op rij ongeslagen was en bovendien slechts één treffer incasseerde, al vier goede mogelijkheden liggen om de score te openen. Doelman Dennis Telgenkamp redde op een schot van Bryan Linssen en zag hoe opnieuw Linssen, Max Clark en Riechedly Bazoer het doel op een haar na misten. Net toen Emmen wat meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, sloeg de thuisploeg toe. Glenn Bijl greep slap in bij een diepe bal, waarna Linssen met een fraaie lob Telgenkamp kansloos liet.

Het geel-zwarte gevaar kwam vooral over de linkerkant van Vitesse en dat maakte dat Lukkien na iets meer dan een half uur rigoureus ingreep. Hij bracht de balvaste spits Jafar Arias voor de zwaar tegenvallende Nikolai Laursen, die na het vertrek van Luciano Slagveer zijn plek in de basis had teruggekregen. Laursen beende zwaar teleurgesteld richting kleedkamers.

,,Een logische beslissing’‘, vond analist Michel van Oostrum. ,,Hij toonde geen enkel initiatief. Hij maakte nauwelijks loopacties en zijn directe tegenstander kon steeds mee in de aanval.’‘

Tweede helft

Lukkien paste in de rust zijn tweede wisselmogelijkheid toe. De in de winterstop naar Emmen teruggekeerde Hilal Ben Moussa verving Tom Hiariej op het middenveld. Zo apathisch als Emmen voor rust speelde, zo hongerig kwam het na rust voor de dag. Arias schoot na een steekbal van Sergio Peña de bal snoeihard op de binnenkant van de paal en kort daarna had Marko Kolar de hoeken voor het uitkiezen na een teruggelegde bal van Michael de Leeuw. De matchwinner van het duel tegen Heracles mikte jammerlijk naast.

De kansen gaven Emmen vleugels. Een kopbal van de kleine Lorenzo Burnet kon op de doellijn ternauwernood gered woorden door Vitesse-goalie Remko Pasveer, In de 53ste minuut volgde de vierde grote mogelijkheid voor de Emmenaren. De leeuw passeerde zijn directe tegenstander, negeerde Arias voor het doel en ging voor eigen succes. Pasveer werd gepasseerd, maar de paal stond de gelijkmaker andermaal in de weg.

Gelijkmaker en de VAR

De storm van de Drenten ging niet liggen en dat resulteerde in de 58ste minuut in de gelijkmaker. Kolar nam de bal na een afgeslagen schot mooi mee en ramde op de vuisten van Pasveer. De Leeuw reageerde attent en kopte in de rebound raak. Het duurde echter nog even voordat Emmen kon juichen, want de grensrechter constateerde buitenspel. Na tussenkomst van de VAR konden de Emmenaren alsnog hun feestje vieren.

De gedaantewisseling van FC Emmen na de pauze was voor een aanzienlijk deel te danken aan de ingevallen Arias. De spits, die bij verschillende clubs uit de eerste divisie in de belangstelling staat, zorgde met zijn balvastheid dat Emmen steeds vaker op de helft van de tegenstander te vinden was.

Na de gelijkmaker kwam het duel meer in evenwicht. Telgenkamp voorkwam dat Vitesse voor de tweede keer op voorsprong kwam door stijlvol redding te brengen op een kopbal van Armando Obispo.

In het restant van het duel zocht Vitesse de aanval en probeerde Emmen er zo nu en dan snel uit te komen. Grote kansen bleven echter uit. En dus pakte Emmen voor de tweede keer dit seizoen een punt buitenshuis.