Rolstoelbasketballer Gijs Even (25) uit Steenwijksmoer: 'Er gaat niets boven een Olympische medaille'

Rolstoelbasketballer Gijs Even heeft de teleurstelling van het mislopen van de Paralympische Spelen inmiddels een plekje gegeven.

Het sportjaar 2019 gaat voor de 25-jarige inwoner van Steenwijksmoer de boeken in zonder internationale hoogtepunten.

,,Ik had enorm gehoopt op kwalificatie voor de Spelen in Tokio, maar de droom is tijdens het Europees Kampioenschap in het Poolse Walbrzyvch uiteengespat. We hadden bij de eerste vier moeten eindigen, want dat was een vereiste om ons te kwalificeren. Helaas was Duitsland in de kwartfinale een maatje te groot en eindigden we uiteindelijk als zevende.”

Gijs Even legt op dit moment de laatste hand aan de studie Sport Gezondheid & Management, met als afstudeerrichting Health Performance and Promotion. Hij maakt van de nood maar een deugd. ,,De focus lag aanvankelijk volledig op Tokio, maar ik heb nu alle tijd om mijn studie af te ronden. Dat werd onderhand ook wel eens tijd.”

Vanwege heupziekte rolstoelafhankelijk

Even, die sinds 8-jarige leeftijd als gevolg van een heupziekte rolstoelafhankelijk is, woont op Papendal en kan de laatste loodsjes van zijn studie nog steeds prima combineren met topsport.

,,Iedere maandag trainen we onder leiding van bondscoach Cees van Rootselaar met de nationale selectie op Papendal. De faciliteiten zijn perfect en het niveau is hoog. Er zit nog volop potentie in deze groep.”

Hij maakt in woord en gebaar wel duidelijk dat het mislopen van de Paralympics een flinke streep door de rekening betekende. ,,Het is echt zonde dat we onze prestatie van vier jaar geleden niet hebben geëvenaard. In Europees verband steekt Groot-Brittannië er met kop en schouders bovenuit, maar de verschillen tussen de nummer 2 en 10 zijn evenwel klein.”

‘Over vier jaar gaan voor Olympische medaille’

Nog vaak gaan ze gedachten terug naar de Paralympische Spelen 2016 in het Braziliaanse Rio. “Dat was echt een hoogtepunt. Dat is voor een sporter het allermooiste podium van de wereld. Er gaat niets boven een Olympische medaille. Dat moet dan over vier jaar maar gaan gebeuren in Parijs. Eerst in 2021 het EK en in 2022 het WK. Vooraanstaande toernooien waar we ons moeten bewijzen. De drive is groot, want ik wil nog dolgraag weer een keer op de Paralympische Spelen presteren.”

Bundesliga

De Drentse rolstoelbasketballer maakte in het najaar van 2016 de overstap van het Rotterdamse Arrows ’81 naar het Duitse RSC Osnabrück. Een jaar later verkaste hij naar RBC Köln 99. Op dat moment speelde Köln op het hoogste niveau in Duitsland.

,,Ik ben sindsdien met sprongen vooruitgegaan en ontzettend veel geleerd. De Duitse competitie geldt niet voor niets als één van de sterkste ter wereld. Helaas zijn we met Köln gedegradeerd. We hadden een jonge ploeg en kwamen net te kort voor handhaving op het hoogste niveau.”

Inmiddels staat Gijs Even onder contract bij 1e Bundesligaclub Rhine River Rhinos uit Wiesbaden. Halverwege de competitie staat de formatie zesde en is nog volop in de race voor de play-offs. ,,Ik verblijf van donderdag tot en met zondag in Duitsland en reis na het weekend weer terug naar Papendal. Het is een druk programma, maar dat is inherent aan topsport. Ik streef het hoogst haalbare na.”