Werk van schilder Evert Musch te zien in Museum Thijnhof in Coevorden

In Museum Thijnhof in Coevorden opent donderdag 30 januari een drie maanden durende tentoonstelling over het werk van schilder Evert Musch.

Tegelijkertijd verschijnt bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum een boek waarin een overzicht van zijn werk staat afgebeeld.

Oprichter Drents Schildersgenootschap

Musch (1918-2007) werd geboren in Groningen en verhuisde na de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin naar Schipborg en naderhand naar Anloo in Drenthe, waar hij tot zijn overlijden in een eigenhandig gerestaureerde oude Saksische boerderij heeft gewoond en gewerkt. Hij was in 1954 een van de oprichters van het Drents Schildersgenootschap.

Panorama van de Drentsche Aa

In het werk van Musch speelt het Drentse landschap een belangrijke rol. Hij schilderde het veel, maar ging ook graag naar het buitenland; vooral het licht in Frankrijk kon hem bekoren. Ook schilderde hij stillevens en portretten. Zijn vroege werk is gedetailleerd maar later gaat hij ook meer impressionistisch schilderen.

Zijn bekendste schilderij is het Panorama van de Drentsche Aa, een stil protest tegen de herinrichting van het Drentse landschap waarbij meanderende beekjes werden rechtgetrokken ten behoeve van een efficiënte landbouw.

De expositie bij Museum Thijnhof is tot en met 26 april 2020 te bezichtigen.