Kolar schiet FC Emmen naar zege in de wedstrijd tegen Heracles Almelo: 1-0

Emmen - Dankzij een doelpunt van Marko Kolar is FC Emmen 2020 goed begonnen. De Kroatische spits maakte het enige doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Heracles.

Ondanks een veldoverwicht duurde het zondagmiddag op De Oude Meerdijk even voordat er sprake was van opwinding was voor de doelen. In het eerste half uur kwam FC Emmen niet verder dan een mislukte omhaal van Michael de Leeuw en een kopballetje van Miguel Araujo.

Heracles stelde daar bitter weinig tegenover. Na een slippertje van Keziah Veendorp kreeg aanvaller Dabney Dos Santos een prima schietkans, maar zijn schot miste net zoveel precisie als kracht.

Slordig en besluiteloos

Analist Antoine van der Linden concludeerde dat FC Emmen de overhand had, maar in de eindfase te slordig en besluiteloos was. Hij had de woorden nog niet uitgesproken of Emmen liet zien voorin wel degelijk tot kansen te kunnen komen.

De Leeuw kreeg een opgelegde kans na een uitstekende actie van Luciano Slagveer, die na zijn goede optreden in het oefenduel met FSV Mainz 05 de voorkeur kreeg boven Nikolai Laursen, op de achterlijn, maar van dichtbij vond de aanvoerder van de Drenten de voeten van doelman Janis Blaswich.

Nog in dezelfde minuut kreeg De Leeuw opnieuw een levensgrote kans om de score te openen, maar Blaswich was weer een sta in de weg. In de hoekschop die volgde kopte Araujo vrijstaand de bal in de handen van de Almelose doelman, waarmee de opwindende minuut ten einde kwam.

Doelkansen

Emmen leefde op na de doelkansen. Heracles stelde daar bar weinig tegenover. De Tukkers konden elkaar moeilijk vinden en regen de slordigheden aaneen. Toch scoorden de gasten drie minuten voor het rustsignaal.

Uit een ongevaarlijke voorzet kreeg Mauro Junior de bal pardoes voor zijn voeten en liet Dennis Telgenkamp kansloos. ,,Je hoeft niet goed te voetballen om toch te kunnen scoren'', zei Van der Linden. Tot ieders verbazing keurde scheidsrechter Joey Kooij het doelpunt af na ingrijpen van de VAR. Junior had de bal namelijk na een handsbal van een medespeler ontvangen.

Geschrokken van de afgekeurde treffer, gooide FC Emmen er in de minuten die volgden nog een schepje bovenop. Dat resulteerde in een grote kopkans voor Slagveer. Zijn inzet eindigde via de binnenkant van de paal in de handen van de aan de grond genagelde Blaswich.

Extra tijd

Door het oponthoud bij het afgekeurde Almelose doelpunt werden er drie minuten aan de eerste helft toegevoegd. Diep in die extra tijd vond rechtsback Lorenzo Burnet met een splijtende pass spits Marko Kolar die de bal oog in oog met Blaswich in de verre hoek schoof. Na het doelpunt restte Heracles alleen nog de aftrap, waarna Kooij voor de rust floot.

In de tweede helft ging FC Emmen op dezelfde voet verder. Slagveer vond al na drie minuten met een lage voorzet De Leeuw, die de bal al vallend met de punt van zijn schoen over het doel tikte.  FC Emmen kreeg de smaak te pakken en Sergio Peña kreeg het publiek op De Oude Meerdeijk op de banken met twee prachtige passes met de buitenkant van de voet.

Snoeihard over de lat

Na een uur spelen kreeg de thuisploeg een levensgrote kans via Kolar. Uit een voorzet van de prima spelende Slagveer kon De Leeuw net niet bij de bal, maar achter hem kon Kolar de bal aannemen, de volley die volgde zeilde snoeihard over de lat. Kort daarvoor was Heracles nog gevaarlijk geweest via spits Cyriel Dessers, maar Telgenkamp redde stijlvol op de halve omhaal van de topscorer van de eredivisie.

In de laatste twintig minuten bleven Drentse kansen uit en bleef het door de 1-0 tussenstand spannend. Heracles scoorde in blessuretijd de gelijkmaker, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel en zo bleef FC Emmen voor de achtste eredivisiewedstrijd op rij in eigen huis ongeslagen.