Aanpak playground kan na fikse vertraging eindelijk van start

De eerste Drentse Krajicek Playground in de Coevorder wijk Poppenhare heropent op z’n vroegst pas komende zomer de deuren. Mei vorig jaar ging het speelgebied al op slot, vanwege een grote renovatie.

Die opknapbeurt is nog steeds niet goed van de grond gekomen. Her en der zijn op het eerste gezicht enkel wat speeltoestellen verwijderd. Verspreid over het terrein liggen dan ook schommels en wipkippen, met grote betonblokken aan de onderkant.

‘Al in september willen beginnen’

,,Het grote werk moet inderdaad nog beginnen’’, zegt voorzitter Alexandra de Vries van de Buurt- en Speeltuinvereniging. ,,We hadden afgelopen september van start willen gaan, maar het aanschrijven van fondsen duurde veel langer dan gedacht. Iedereen is die troosteloze aanblik beu.’’

Maar er is goed nieuws: deze week heeft het bestuur van de speeltuinclub met aannemer Vedder uit Eext afgesproken te beginnen met de grote werkzaamheden. Er is namelijk zicht op dat al het benodigde geld voor de renovatie van drie ton in aantocht is. Vorig jaar kreeg de vereniging al 150.000 euro uit een zogenoemd Leader-subsidiepotje. De rest zou via fondsen en eigen inzet op tafel moeten komen.

‘Veertien vrijwilligers staan te popelen’

,,De Rabobank en het VSB-fonds hebben hun bijdrage inmiddels toegezegd. En er zijn genoeg vrijwilligers binnen onze vereniging om zelf de handen uit de mouwen te steken. Veertien mensen staan te popelen om eindelijk te kunnen beginnen’’, zegt De Vries.

De afgelopen maanden is al wel het clubgebouw aan de rand van het speelgebied onder handen genomen. Daar zijn toiletten geplaatst. Binnenkort volgt een keukentje, voor bijvoorbeeld het bakken van friet en ijsverkoop.

Roerige geschiedenis

De playground kent een roerige geschiedenis. De aanleg in 2008 van de eerste Drentse Krajicek Playground kostte een ton. De oud-tennisser kwam zelf naar Coevorden om het speelterrein met pannakooi, volleybal-, basketbal- en voetbalveld te openen.

Maar al snel kwam de erin. Betonnen vloeren begonnen te scheuren. Het bedrijf dat werd ingeschakeld om de schade te herstellen ging vervolgens failliet. Wat restte was een rafelig stuk beton met een paar doeltjes waar niemand meer kwam, zoals bureau CMO Stamm de situatie in 2018 omschreef. Dit kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken begeleidt de buurt- en speeltuinvereniging met de renovatie van de playground.

Renovatie kost drie keer zo veel als aanleg

Dat de renovatie drie keer zo veel kost als de aanleg in 2008 heeft ook te maken met een uitbreiding. Er komt een beachvolleybalveld, speciaal voor ouderen staat een jeu-de-boulesbaan in de planning en kinderen mogen zich verheugen op nieuwe speeltoestellen. ,,Achteraf hadden we gezien de vertraging de playground veel later kunnen sluiten, want er kwamen best nog wel kinderen om er te spelen. Eind dit jaar moeten de werkzaamheden zijn afgerond, maar we hopen nu toch echt deze zomer weer open te kunnen’’, zegt De Vries.