Holocaustmonument Levenslicht doet ook Coevorden aan: 500 lichtgevende stenen bij de synagoge

Het tijdelijke Holocaustmoment ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde stijkt tussen 26 en 30 januari neer bij de synagoge van Coevorden.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Volgende week is ‘Levenslicht’ al in Hoogeveen te zien.

500 lichtgevende stenen

Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben de traditie van stenen in de Joodse herdenkingstraditie en de Roma- en Sinti-cultuur als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Om de paar seconden ziet de kijker stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang.

In Coevorden zijn 500 stenen te zien. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Sleen en Meppen vermoord.

Wanneer is Levenslicht te zien bij de synagoge in Coevorden?

Zondag 26 januari van 19.30 tot 22.00 uur, maandag 27 en dinsdag 28 januari van 16.00 tot 22.00 uur en op 30 januari bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz in de synagoge. Wanneer het monument op 30 januari te zien is, maakt de Stichting Synagoge Coevorden nog bekend.

Het initiatief voor het tijdelijke Holocaustmoment is met steun van onder andere het Nederlands Auschwitz Comité, het Joods Cultureel Kwartier en het NIOD tot stand gekomen.