Wie wordt de nieuwe eigenaar van Friesestraat 9?

Coevorden - Één van de meest karakteristieke panden in Coevorden staat sinds vorige week donderdag te koop: Friesestraat 9.

Het rijksmonument stamt uit de eerste helft van de 17e eeuw, waarbij het pand in 1631 een verdieping erbij kreeg en de gevel in late renaissancestijl (Maniërisme) werd voorzien van een natuurstenen gevelopbouw en versierselen. Het pand kende in de periode 1628 tot 1900 achtereenvolgens rooms-katholieke, protestante en joodse eigenaren.

Van lingeriezaak tot stadscafé

Jarenlang was in het pand een lingeriezaak gevestigd, vervolgens de snoepwinkel van Jan Diek en - nu nog steeds - stadscafé Vancouver. Funda meldt dat de huidige huurder een contract tot 2021 heeft.

Waarom het beeld van prins Maurits werd vervangen door een beeld van Yvette Diek

In 1971 volgde een restauratie, waarbij het borstbeeld van prins Maurits werd verwijderd en vervolgens spoorloos bleek. Totdat het beeld uiteindelijk zwaar verwaarloosd in de kelder opdook en niet gerestaureerd kon worden. Daarop werd op de bewuste plek in 1993 een natuurstenen beeld geplaatst van de jongste dochter (Yvette) van de toenmalige eigenaar Diek, gemaakt door beeldhouwer Karoly Szekeres. Diek was daarover lang in onderhandeling met Monumentenzorg. Het beeld van Maurits staat tegenwoordig in het café.

Het pand moet volgens Funda 650.000 euro opbrengen.