Coevordense Tjardi Wolters-Bijen: ‘Creatief beroep zat er al op jonge leeftijd in’

Coevorden / Emmen - Tjardi Wolters-Bijen is 60 jaar en woonachtig in Coevorden. Zij is juwelier en goudsmid van beroep. Lees meer over de vakvrouw in deze Doorloper.

Een relatie?
„Ik ben 30 jaar getrouwd met Herman Bijen en we hebben twee kinderen: een dochter en een zoon. Hesra en Wouter wonen in Groningen.”

Coevorden betekent voor mij:
„Niet alleen mijn geboorteplaats, maar ook de stad waar onze ouders 65 jaar geleden de juwelierszaak begonnen zijn. Dit bedrijf hebben wij samen met onze broers voortgezet en 35 jaar geleden uitgebreid met een filiaal in Emmen. Ook is Coevorden voor mij een mooie historische stad met veel fijne en gezellige mensen, waar ik met veel plezier mag wonen.”

Als ik de baas van Coevorden zou zijn, dan...
„Zou het winkelgebied EDS-plein niet bestaan en zouden de supermarkten dichterbij in het centrum zitten. Ook de parkeerplekken in de binnenstad zou ik behouden en de mensen die in het centrum werken en de gehele dag een parkeerplek bezet houden, dringend verzoeken de auto op de Pampert te parkeren.”

Vroeger ging ik stappen in:
„De plaatsen waar mijn vrienden studeerden en ik heb natuurlijk ook veel gestapt in Coevorden. Het was een levendige stad met veel uitgaansgelegenheden. Nu nog steeds is er veel te doen. Mijn man en ik gaan graag een avondje naar Theater Hofpoort of we gaan lekker uit eten en een wijntje of biertje drinken. Ook erg gezellig zijn de jaarlijkse Blues- & Rocknight, de Ganzenmarkt en de evenementen op de Weeshuisweide van de afgelopen tijd.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb:
„Ik lach elke dag om grappen met familie of vrienden, maar ook in de winkel met klanten en collega’s.”

En dat ik huilde...
„Bij emotionele gebeurtenissen - zoals het maken van een gedenksieraad en samen met de klant de as plaatsen - kan ik een traantje laten.”

Mijn muziekkeuze is:
„Erg uiteenlopend. Ik vind het leuk om te luisteren naar bijvoorbeeld: Pink Floyd, Joe Jackson en Kate Bush.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom is:
„Omkleden, comfortabele kleding aan en daarna lekker koken, maar meestal heeft Herman al gekookt en kan ik lekker aanschuiven.”

Favoriete vakantiebestemming?
„Die heb ik niet, maar mijn man en ik hopen nog veel mooie landen te mogen bezoeken.”

Wie verdienen een lintje?
„Alle mensen die goed voor elkaar zijn.”

Vroeger wilde ik..
„Verpleegster worden en later bloemist of etaleur. Een creatief beroep zat er al op jonge leeftijd in.”

In mijn vrije tijd mag ik graag:
„Wandelen en lezen. Ook ben ik lid van de Rotary Club Coevorden. We hebben om de anderhalve week een bijeenkomst in restaurant De Baander en geregeld organiseren we mooie activiteiten en projecten voor goede doelen. Onlangs nog een sinterklaasfeest in Theater Hofpoort en ook de kerstmarkt in Dalen.”

Hoogtepunten in mijn leven:
„De geboorte van onze kinderen, onze trouwdag en in september ons dertigjarig huwelijksfeest springen eruit. En wat te denken van 65 jaar Wolters Juweliers.”

Wat wil je nog delen met de lezers van deze krant?
„Wees trotser op Coevorden, ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2020 én kom woensdag 15 januari gezellig een gebakje eten bij ons.”