Bestuur De Opsteker stopt per direct; vrijwilligers krijgen financiën van mfc niet rond

Nieuwlande - Het bestuur van stichting MFC Nieuwlande, die multifunctioneel centrum De Opsteker in Nieuwlande in beheer heeft, is per direct opgestapt. De leden van het bestuur geven aan dat het financieel gezond krijgen van het multifunctioneel centrum een te grote verantwoordelijkheid is voor vrijwilligers.

„We hebben jarenlang overleg gehad met de gemeente Hoogeveen. Er zijn vele onderhandelingsronden, terugkoppelingen en overleggen geweest over hoe we de situatie rond De Opsteker weer financieel gezond kunnen krijgen. Al deze gesprekken hebben niet geleid tot een resultaat waar het bestuur zich in kan vinden”, vertelt een woordvoerder van de stichting.

Te weinig ondersteuning

„Wij willen en kunnen voor de ontstane financiële problemen niet de verantwoording dragen en leggen daarom onze functies neer. Het is te veel voor de vrijwilligers en we krijgen veel te weinig ondersteuning vanuit de gemeente Hoogeveen. Het gevoel van niet te worden gehoord door de gemeente overheerst. Jarenlang is er heel veel moeite en geld door het dorp zelf in MFC De Opsteker gestoken, geld dat ook door de gemeente betaald had moeten worden. Veel van wat er in en om het MFC staat is door ons zelf betaald. Overal hebben we een rekening voor gekregen en deze rekeningen hebben we voldaan. Veel van wat er in het MFC staat hebben we ook zelf betaald. Nu staat het water ons tot aan de lippen. Eigenlijk is het nog erger: we staan onder water. Het laat de gemeente koud.”

Het bestuur gaf eind maart vorig jaar ook al aan in grote problemen te verkeren. Sinds 2014 heeft stichting MFC Nieuwlande De Opsteker in beheer. In maart dreigden er ook al problemen en de gemeente wilde toen wel de helpende hand bieden. De gemeente wilde alleen geen eenmalige financiële injectie aan het MFC wilde doen. „Wel kunnen we onderzoeken of we het beheer eenvoudiger kunnen maken voor de stichting”, aldus een woordvoerder van de gemeente vorig jaar. .

„Op 2 december is door het bestuur overleg geweest over het bod wat door de gemeente Hoogeveen aan ons is gedaan met een sigaar uit eigen doos. Op 3 december (na een dagje van bezinking) is door het zittende bestuur unaniem besloten per1 januari te stoppen. Het dorp is op 19 december op de hoogte gebracht. Wie neemt het stokje over?”, vertelt een woordvoerder van MFC Nieuwlande.

In het multifunctioneel centrum bevinden zich een dorpshuis, peuterspeelzaal, sportzaal, spreekkamers, zalen behorende bij het bar/horecagedeelte, soosruimte, pinautomaat Rabobank en twee scholen van Stichting Bijeen en Vereniging EN3 (De Driesprong en de Hoeksteen).