Brandweer van deur tot deur in Wezuperbrug: rookmelders en stof tot nadenken op de koop toe

Wezuperbrug - Gewapend met een goed humeur en een checklist gingen twaalf brandweermensen van de post Schoonoord zaterdag van deur tot deur in Wezuperbrug. Hoe brandveilig bent u?

,,Helemaal goed, meiden. Geen laders in het stopcontact zonder apparaat eraan. Die stekkers worden sowieso al warm, maar zonder een telefoon eraan nog veel warmer. Brandoorzaak nummer één.’’

De meiden, in dit geval de dochters van Cor en Karin Berkhout in Wezuperbrug, kijken verrast op van hun schermpje. Alsof ze dat niet weten. Of is het compliment van brandweerman Harry Reinds een toevalstreffer? De meiden lachen wat en toeval of niet, ze weten nu zeker hoe het niet moet. ,,Prima’’, zegt brandweervrouw Mariska Oving, die deze dag een koppel vormt met Reinds.

Wezuperbrug, met 75 huizen een overzichtelijke klus

Met enige regelmaat voeren Drentse brandweermensen een woningcontrole uit in hun werkgebied. Deze keer is Wezuperbrug aan de beurt. Met 75 huizen langs het Oranjekanaal een overzichtelijke klus voor de elf mannen en een vrouw van de post Schoonoord. Ze stellen vragen. Heel simpel: is uw huisnummer goed zichtbaar, ook in het donker? Ingeval van nood heel belangrijk voor de hulpdiensten. Maar ook over de elektrische installatie, cv-ketel, wasdroger, gasfornuis, afzuigkap, elektrische deken, het vegen van het schoorsteenkanaal en hoe gooien rokers hun peuken weg?

En vooral: zijn er rookmelders aanwezig en is er bij de houtkachel of open haard een koolmonoxidemelder? Indien nodig, krijgen de bewoners een rookmelder van de brandweer.

‘In verreweg de meeste gevallen is de mens oorzaak van de brand’

,,Natuurlijk kijken we goed naar de staat van allerlei zaken in het huis. Daar werken we de hele checklist voor af. Maar voor ons maakt het niet zoveel uit of het een modern nieuwbouwhuis is of een oude boerderij. Veel belangrijker is een stuk bewustwording. In verreweg de meeste gevallen is de mens de oorzaak van de brand. Als we het gedrag ten goede kunnen veranderen, wordt de kans op een brand aanzienlijk kleiner’’, zegt Carry Seidel, medewerker risicobeheersing van de Brandweer Drenthe.

In huize Berkhout, voorzien van liefst zeven rookmelders, zijn de zaken prima voor elkaar, concludeert het brandweerduo. ,,Maar hebben jullie ook een vluchtroute?’’, vraagt Oving. ,,Als er brand is, is het zaak dat je je uit de voeten kunt maken. Deze tuindeuren lenen zich daar heel goed voor, maar dan moet je wel de sleutel aan de binnenzijde in het slot laten zitten.’’ De man des huizes fronst zijn wenkbrauwen en zegt dan: ,,Maar dat mag niet van de politie.’’

Dilemma: inbrekers buiten houden of zelf naar buiten kunnen ingeval van nood? In elk geval stof tot nadenken.