Wedstrijdverslag: Kaj Sierhuis wijst FC Groningen de weg tegen Emmen: 2-0

In een Hondsrugderby waarin alle initiatief bij FC Groningen lag en FC Emmen andermaal aantoonde op vreemde bodem een andere ploeg te zijn dan thuis, bleven de punten in Groningen.

Kaj Sierhuis was de gevierde man aan de zijde van de thuisclub met twee doelpunten.

Kippenvelmoment

De wedstrijd begon met een kippenvelmoment. Als ode aan de overleden FC Groningen-supporters van afgelopen jaar klonk er voorafgaand aan het eerste fluitsignaal een warm applaus van de tribunes, terwijl de namen en foto’s werden getoond op de videoschermen.

Sfeervol bleef het ook na het eerbetoon. Het Hitachi Stadion was behoorlijk gevuld ter gelegenheid van de Hondsrugderby. Dat gold zeker ook voor het uitvak, waar zo’n negenhonderd Emmenaren hun ploeg hartstochtelijk aanmoedigden.

Basisdebutant

FC Emmen kon de steun goed gebruiken, want de Drenten hadden het moeilijk in Groningen. De thuisclub was dominant en creëerde meer kansen dan de Emmenaren. Dat deed de ploeg van trainer Danny Buijs met een basisdebutant, want Daniël van Kaam nam de positie in van Ramon Lundqvist, die de laatste weken tegenviel.

Combinaties over de rechterflank

FC Emmen-trainer Dick Lukkien kwam met dezelfde elf namen op de proppen als vorige week tegen Sparta Rotterdam, toen de Drenten met 2-0 te sterk waren voor de Rotterdammers. Van het oogstrelende voetbal van vorige week was op vreemde bodem opnieuw niet veel terug te zien.

FC Emmen ontsnapte eerst in de negende minuut bij een vrije trap van Ajdin Hrustic. De uithaal met het gouden linkerbeen van de Australiër belandde op de lat. FC Groningen bleef aandringen. Het waren vooral de combinaties op de rechterflank met Deyo Zeefuik en Kaj Sierhuis die bij tijd en wijle het gevaar inluidden voor FC Emmen. De Drenten zelf stelden er alleen wat schietkansen met Michael Chacón en Sergio Peña tegenover.

Asoro aarzelt te lang

Na een half uur had Joel Asoro de bal voor het inschieten voor FC Groningen. Het werd een merkwaardIg moment voor het doel van FC Emmen, want de van Swansea City gehuurde aanvaller treuzelde veel te lang voordat hij tot een schot kwam. Het leek of hij rustig wilde wachten tot de bal voor zijn rechterbeen zou rollen, maar op dat moment had Keziah Veendorp allang ingegrepen. ,,Het is toch heel raar dat je op dit niveau denkt dat je alle tijd hebt’’, meende analist Joop Gall. ,,Je moet te allen tijde de bal aanvallen.’’

Schitterende steekbal

Het kwam uiteindelijk allemaal goed voor FC Groningen, dat ook voor rust nog goede mogelijkheden kreeg via Ajdin Hrustic en Django Warmerdam. Twee minuten na de pauze was het raak. Het was toch weer het tandem Kaj Sierhuis-Joel Asoro - de laatste weken zeker niet vrij van kritiek - dat de groene kathedraal liet juichen. Bij de snelle uitbraak leverde Asoro de voorzet en tikte Sierhuis bij de eerste paal binnen.

Van FC Emmen werd in de tweede helft lange tijd niets meer vernomen en het wachten was op de 2-0 voor FC Groningen.

Die kwam twintig minuten voor tijd. Eerst was het Sierhuis die met een schitterende steekbal Asoro in stelling bracht. De Zweed schoot niet goed genoeg in. Twee minuten later was het wel raak. Een vrije trap van Hrustic werd van dichtbij ingekopt door, jawel, weer Kaj Sierhuis. ,,Absoluut de man van de wedstrijd’’, vond Gall.

Padt redt

Na de 2-0 drong FC Emmen nog even aan, maar was het doelman Sergio Padt die weer eens bewees nog altijd het slot op de deur te zijn voor FC Groningen als de ploeg ondanks de hechte organisatie toch eens in de problemen komt. Bij FC Emmen moest Michael Heylen nog inrukken met zijn tweede gele kaart.

Winterstop

Al met al kon FC Groningen ondanks een mindere reeks toch met een goed gevoel de winterstop in dankzij de 2-0 thuiszege. Spelers en staf van FC Emmen kunnen op hun beurt tijdens het trainingskamp in Spanje eens gaan nadenken hoe ze toch eens een uitzege kunnen pakken in de tweede seizoenshelft.

"