Metalfestival in kerstsfeer: vier internationale bands spelen zaterdag in Coevorden

‘A Very Heavy X-Mosh’. Voor de metalliefhebber een festival dat letterlijk als muziek in de oren klinkt en in aanloop naar kerst Metal Front Coevorden in kerstsfeer brengt. Vier bands uit binnen- en buitenland luisteren de veertiende editie op zaterdag 21 december op.

Op het programma staan het Italiaanse Nemesis Inferi, Profanation uit Duitsland en het uit Hoogeveen afkomstige Overruled en DAMN uit Klazienaveen.

,,We willen opnieuw een gevarieerd programma neerzetten met metal georiënteerde muziek”, zegt medeorganisator Henry ten Napel. Volgens hem werd ‘A Very Heavy X-Mosh’ bijna anderhalf decennia geleden door Metal Front Coevorden in het leven geroepen als het metal-pleziertje tijdens de feestdagen. ,,Headbangers, stagedivers en crowdsurfers kunnen de extra kilo’s van de geconsumeerde kip, kalkoen en vegaburgers weer kwijt tijdens deze avond. Doom-, death- en thrashmetal gecombineerd met heavyrock, heavymetal en gothic invloeden zorgen voor de juiste beweging.”

Nemesis Inferi

Hoofdact is het uit Italië afkomstige Nemesis Inferi. ,,Een groep die beïnvloed is door bands als Black Sabbath, Metallica, Paradise Lost en Kyuss”, aldus Ten Napel. Toch passen ze qua sound ook goed tussen de meeste moderne harde en heavy bands.”

Overruled en Profanation

Overruled uit Hoogeveen levert de dosis thrash- en speedmetal. ,,Deze vier koppige powerbezetting uit Nederland staat bekend om hun energetische optredens, knallend en razend tegelijk.”

Profanation maakt deel uit van de Duitse deathgrind scene. ,,Door het ontwikkelen van hun sterke kanten, super brutale tunes met dubbele killer vocals en het mixen van genadeloze snelheiden en een sterkt gevoel voor groove en tempo wisselingen, timmert de groep aan de weg. Met de huidige line-up hebben ze de perfecte combinatie gevonden om brutal death metal met een old school gevoel neer te zetten op zowel hun albums als op het podium.”

DAMN is opener

DAMN, opgericht in 2015 door Joey van Kempen en Maik Snippe, begon in Klazienaveen oorspronkelijk als een project waarbij beide heren het nummer ‘The Beasts at Night’ schreven. ,,Het nummer ontwikkelde en groeide en nieuwe ideeën borrelden omhoog naar de oppervlakte, de wens om meer muziek te gaan schrijven was geboren”, weet Ten Napel. ,,Met het plan om een boodschap over te brengen wordt gekozen voor een bandnaam die blijft hangen en de kracht van muziek eer aandoet. Na een aantal wisselingen beslaat de uiteindelijke bezetting vijf man. Maik, Bram, Bastiaan, David en Joey. Naast eigen werk wordt er ook regelmatig materiaal van bands zoals Iron Maiden, AC/DC en Motörhead ten gehore gebracht.”

De deuren van MFC Coevorden gaan 21 december om 19.30 uur open. De eerste band begint om 20.30 uur. De entree bedraagt tien euro; leden betalen zeven euro.

Alvast in de sfeer komen? Bekijk hieronder een paar filmpjes van de optredende bands: