Cultureel Coevorden
Door Roelie Lubbers

Kunst en cultuur van en voor iedereen

Veel cultuurvormen zijn schitterende hobby’s. Mensen leven zich helemaal uit in het maken van muziek, in zang, in toneel spelen, met het maken van schilderijen, het boetseren van beelden, het weven van stoffen, in het duiken in de historie of met het schrijven van gedichten.

Heerlijke liefhebberijen. In de politiek worden kunst en cultuur soms genoemd of door de media uitgelegd als tijdverdrijf dat net als andere hobby’s geen overheidssteun nodig heeft. De Hollandse nuchterheid helpt daar altijd een handje in mee. Ik geef toe, soms denk ik ook weleens: Moet dat zoveel geld kosten? Maar tja, dat kan ook van sommige sporten worden gezegd of van vele vage onderzoeken. Een ander kritiekpunt is dat sommige politici nadrukkelijk melden dat zogenaamde volkscultuur net zo belangrijk is als bijvoorbeeld elitaire schilderkunst. Er wordt blijkbaar een verschil gemaakt.

Het publiek en de makers van kunst en cultuur zijn naar mijn mening veel diverser en belangrijker voor de ontwikkeling van een samenleving dan veel mensen doen geloven. Ik denk dat kunst niet links of rechts is, niet jong of oud, niet rijk of arm, niet volks of elitair, maar juist mensen verbindt en samen brengt. Helemaal in kleinere gemeenschappen en helemaal bij grotere producties waar meer en minder toegankelijke kunstuitingen worden gecombineerd. Genoeg mensen die niet rijk zijn, gaan graag naar het theater en genoeg economisch kapitaalkrachtige inwoners hebben geen interesse in kunst.

Door kunst en cultuur leren mensen anders naar de wereld kijken en worden ze creatiever. Mensen leren elkaars standpunten, cultuur en religie beter begrijpen. De Europese Commissie noemt het de interculturele dialoog. De wereld is groter dan de eigen achtertuin, zelfs binnen een gemeente als Coevorden. Mooie uitdaging voor de plannen voor 2021-2022!

Reacties: culturelegemeente@coevorden.nl