Volleybaltalenten Manon, Leonie en Ilse in dameshoofdmacht volleybalvereniging Dalen: 'Niet verzaken, voorop gaan in de strijd'

De volleybaltalenten Manon Scholten (18), Leonie Meijer (17) en Ilse Ruinemans (21) zijn aan een indrukwekkende opmars bezig.

Veel sneller dan gedacht maakte het drietal dit seizoen het debuut in de dameshoofdmacht van volleybalvereniging Dalen.

In een mum van tijd zijn de drie beloftevolle volleybalsters uitgegroeid tot vaste waarden. Dromen van de doorbraak is al een gepasseerd station, geen wachtkamer, maar een basisplek. Mooier kan niet voor Manon, Leonie en Ilse.

‘Derde plek is boven verwachting’

Het is alsof ze ook niet anders gewend zijn, maar toch voelt het heel speciaal. Vooral voor Manon en Leonie: „Vorig seizoen hebben we al wel met de selectie meegetraind en zaten soms op de bank, maar we waren erg verrast dat we vanuit de A-junioren gelijk zouden doorstromen naar de hoofdmacht. We zijn er ontzettend blij mee.”

Ilse deed de afgelopen drie seizoenen ervaring op in Dames 3 en heeft deze zomer de overstap naar de hoofdmacht gemaakt.

,,Niet verzaken, voorop gaan in de strijd.” Dat is het motto van het fanatieke drietal. Tijdens ons gesprek tonen ze in sporthal ’t Grootveld in Dalen hun onblusbare passie voor volleybal. Voor de meiden is het divisieniveau een uitgelezen kans om zich verder te ontwikkelen. Hun stemmen winnen aan volume als ze spreken over de huidige hoge klassering van de derde divisionist. ‘’We staan op een verdienstelijke derde plaats en dat is toch wel boven verwachting.”

‘We vonden volleybal toch het allerleukst’

Manon Scholten speelt al sinds haar zevende bij de volleybalclub uit Dalen. ,,Ik ben destijds begonnen bij de gymnastiekvereniging, maar ik kwam er achter dat dit toch niet iets voor mij was. Al snel kwam ik toen uit bij het volleybal. Ik heb me in deze tak van sport goed kunnen ontwikkelen en ben er trots op dat ik al dit seizoen mijn debuut heb gemaakt.”

Voor Leonie en Ilse geldt hetzelfde. ,,Naast volleybal waren we ook actief in de paardensport, het dansen en turnen. Heel gevarieerd dus, maar uiteindelijk vonden we het volleybal toch het allerleukst.”

Ideale wisselwerking

In het begin was het qua niveau voor de meiden wel wennen, maar eigenlijk ging het allemaal redelijk moeiteloos. ,,Het gaat steeds beter. We zijn goed door de teamleden en staf opgenomen. Dit heeft ons veel vertrouwen gegeven. De steun die we ontvangen van trainer Henk-Jan Vrielink en coach Bart Hoeijenbosch doet ons erg goed.”

Volgens het drietal is er sprake van een ideale wisselwerking tussen de trainer en coach. ,,Ze slagen erin om speelsters individueel beter te maken. De training van Henk-Jan is heel gevarieerd en leerzaam. Terwijl Bartt als coach tijdens de wedstrijd veel nuttige aanwijzingen geeft. Zo kunnen we onze kwaliteiten nog beter inzetten.“

Als diagonaalspeelster is Ilse Ruinemans bijna niet te kloppen. Ze is een echte allrounder en heeft op verschillende posities gepeeld. ,,Ik heb niet echt een voorkeur.” Leonie komt als passer/loper het best uit de verf en voor Manon is de mid-positie weggelegd. ”Daar kan ik mijn energie goed in kwijt.” Het drietal is unaniem over de verbeterpunten: “Om ons spel te verbeteren moeten we nog wel constanter worden en ook onze handelingssnelheid met omhoog, maar dat is een kwestie van ervaring.”

Teamgevoel

Het teamgevoel is voor Manon, Leonie en Ilse het mooiste aspect van het volleybalspel. ,,Het geeft een goed gevoel om samen alles te geven en als team een wedstrijd te winnen. En winnen doen we dit seizoen meer dan verwacht en hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken.”

Zaterdagmiddag speelt Dalen DS 1 een uitwedstrijd tegen VC Sneek DS 3, de nummer vijf van de derde divisie B. Het duel in de Sneker Sporthal begint om 14.00 uur.