Coevordense Annet Zwakenberg gaat vluchtelingen helpen op Lesbos

Coevorden - Annet Zwakenberg maakt zich op voor de reis naar het Griekse eiland Lesbos. Dat wordt geen vakantie voor de Coevordense, want zij gaat er twee weken lang vrijwilligerswerk doen in een vluchtelingenkamp.

Op Lesbos verblijven heel veel vluchtelingen uit vooral Syrië en Afghanistan. De 31-jarige Zwakenberg zette zich al eerder in voor de medemens in Kenia, Ghana en Ecuador. In Ghana, bijvoorbeeld, hielp zij mee met de bouw van een opvanglocatie voor kinderen. ,,Het is mooi om mijn fysieke kracht te kunnen gebruiken voor mensen die om hulp verlegen zitten”, vertelt de oud-Groningse.

Onder de vlag van Movement On The Ground - medeoprichter is Johnny de Mol - gaat Annet naar Lesbos. ,,Het was mijn reisgenoot in Kenia - Rob Timmerman - die mij inspireerde om naar Lesbos te gaan. Hij is daar nu ook om te helpen en woont in het Utrechtse Houten. Rob is afwisselend zes weken op Lesbos en daarna zes weken thuis.”

Het is de bedoeling dat Annet minimaal 200 euro meeneemt, begin volgend jaar. ,,Een groter bedrag is natuurlijk mooi meegenomen. Ik kom nu dan ook alvast in actie om een mooi bedrag in te zamelen. Vermoedelijk wordt het verkoop van chocolade, want die lekkernij loopt altijd goed. Ik bied de chocolade aan op Facebook.” Annet heeft niet veel tijd meer, want december is alweer even onderweg. Toch hoopt zij op zeker 500 euro om bij te dragen aan de organisatie.

Schrijnende situatie

Ook op Lesbos daalt de temperatuur en daarom kan Annet zich indenken dat warme kleding en dekens sowieso gewenst zijn. In het kamp op het eiland verblijven 12.000 vluchtelingen, maar er is feitelijk plaats voor 4.000 mensen. Een schrijnende situatie dus. ,,Er is hulp nodig om de situatie menswaardiger te maken. Ik zou bijvoorbeeld mee kunnen helpen bij de kledinguitgifte of kinderen gaan vermaken, maar de situatie kan heel snel veranderen. Wie weet moet ik dan ook helpen bij de aankomst van boten met vluchtelingen.”

Annet Zwakenberg is dankbaar voor de kansen die ze heeft gekregen in haar leven en maakt zich sterk voor een menswaardig bestaan voor de minderbedeelde medemensen. ,,Ik zie je, wil me inzetten voor je en kijk je niet met de nek aan. Dit vrijwilligerswerk verrijkt mijn eigen leven. Ik word er een stuk rustiger van, kan er beter door relativeren en ervaar minder stress.”

Annet vertrekt op 1 januari. ,,Ik keer op 15 januari terug in Nederland en daardoor kan ik de verjaardag van mijn vriend Tim gelukkig meemaken. Ik houd iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte via Facebook. Het geven van hulp levert energie op, vind ik. Ik wil over 25 jaar niet terugkijken en moeten denken dat ik het wel wist, maar niets heb gedaan. Op een goede manier iets toevoegen dus, de wereld een stukje mooier maken en andere mensen inspireren.”