Judotalent Lois Klein (15) uit Noord-Sleen stopt per direct met judo: ‘Mijn droom is uiteengespat’

Judoka Lois Klein uit Noord-Sleen heeft plotseling een punt achter haar sportieve carrière gezet. De 15-jarig meervoudig Nederlands kampioene heeft het plezier in het judo verloren.

De judowereld zag er voor Klein nog zo rooskleurig uit, maar door een gebrek aan motivatie is haar droomloopbaan in de kiem gesmoord. ,,Ik heb mooie en ook succesvolle jaren achter de rug, maar de droom om me door te ontwikkelen tot topjudoka is uiteengespat.”

‘Er was verwondering en verbazing’

Voor de buitenwacht kwam het besluit als een donderslag bij heldere hemel. De judoka kan dat goed begrijpen. Ze heeft dan ook lange tijd geworsteld om de knoop door te hakken.

,,Het was wikken en wikken en heb er slapeloze nachten van gehad. Ik heb het mijn ouders, trainers en de judobond uitgelegd. Ik wilde uiteraard niemand teleurstellen, maar ik moet wel eerlijk voor mezelf zijn. Er was best verwondering en verbazing, maar naderhand ook begrip voor mijn besluit,” zegt de vierdejaars havo-leerling van het Carmelcollege in Emmen.

‘Het heilige vuur ontbrak’

Voor de belangrijke wedstrijden kon Lois Klein zich nog wel opladen, maar ze merkte dat het intensieve trainingsprogramma haar steeds zwaarder viel. ,,Het heilige vuur ontbrak. De frisheid en de lach verdwenen en dat was het begin van het eind. Ik kreeg het goede gevoel ook niet terug. Het was finaal weg en een teken dat er iets niet klopte. Normaal baalde ik als trainingspartijen niet in winst kon worden omgezet, maar op een gegeven moment deed het me niet veel meer.”

Nationale titels en EC-wedstrijden

Lois Klein was op de judomat aan een opmerkelijke opmars bezig. Dit voorjaar debuteerde ze nog succesvol tijdens Europa Cup-wedstrijden in het Italiaanse Follonica, waar ze tot de halve finale reikte. In 2018 en 2019 werd ze Nederlands kampioene (onder 18 jaar) in de klasse tot 40 kilogram. Wekelijks trainde Lois op de diverse locaties in district Noord en daarnaast volgde ze nog twee keer per maand de centrale talententraining van de judobond op Papendal.

,,Het was een druk programma en daar zag ik steeds meer tegenop. Ik heb het nu afgesloten en ga eerst rustig kijken wat er de komende tijd verder op mijn sportieve pad komt.”

Klein werd in 2018 gekozen tot sporttalent van de gemeente Coevorden en was genomineerd voor Drents sporttalent 2018.