Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Huidbehandeling voor neushoorns

’s Zomers krijgen de neushoorns op de savanne in Wildlands volop zon en nemen ze bovendien graag een modderbad. Dat houdt hun huid namelijk in een goede conditie.

Maar in de winter staan ze veel op stal en krijgen ze veel minder zon en ook het modderbad is dan buiten bereik. Daar is het dan veel te koud voor of de modder is bevroren. Als ze lang zonder de zon en modder blijven, is een schilferige huid dan vaak het gevolg. Omdat we graag willen dat de huid van de neushoorns wel gezond blijft, biedt een zonnebank daarvoor een goede oplossing.

De infrarode en ultraviolette stralen bevorderen de doorbloeding van de huid en de omzetting van vitamines. Ze stimuleren daarmee de natuurlijke processen en houden de huid in goede conditie. Daarnaast geven de verzorgers ze zo af en toe een modderbehandeling met leem. Ze wrijven dan de huid van de neushoorns in. Het kost de verzorgers weinig moeite om de oudste, Emily, dagelijks onder de zonnebank te krijgen. Zij gaat graag een kwartiertje onder de lekker warme lampen staan. De twee andere neushoorns in Emmen, het mannetje Gus en het jonge vrouwtjes Zahra en Elena, lijken er echter niet altijd zin in te hebben.

In Wildlands kunnen bezoekers de extra grote zonnebank (speciaal voor neushoorns gemaakt door een bedrijf dat ook zonnebanken voor renpaarden en springpaarden maakt) zien hangen tijdens het kijkje achter de schermen van Wildlands Backstage in de wintermaanden.