Twaalf asielzoekers met verblijfsvergunning gaan leerwerktraject bij Moderna volgen (met leslokaal op de werkvloer)

Een mooi perspectief voor asielzoekers met een verblijfsvergunning: wonen in Coevorden of Hardenberg, starten met de inburgering en tegelijkertijd aan het werk. Dat is de inzet van het leerwerktraject van het Alfa-college bij Moderna Textielservice in Hardenberg.

Vrijdagochtend was de officiële start. Moderna-directeur Erik Jutstra, wethouders Joop Brink en Gitta Luiten en locatiedirecteur Jurgen Grobbée van het Alfa-college onthulden bij Moderna de officiële naam van het project: IKStartNL.

Inzet van zowel het Alfa-college als de gemeenten Coevorden en Hardenberg is om ook met andere bedrijven samen te werken.

Nieuwe Wet Inburgering

In 2021 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Gemeenten worden dan weer verantwoordelijk voor de inburgering van vergunninghouders. De gemeenten Coevorden en Hardenberg willen vooruitlopen op de nieuwe wet en zien daarin met IKStartNL kansen.

Het project komt voort uit een al bestaande samenwerking tussen beide gemeenten en Moderna, waarbij regionaal opleidingscentrum Alfa-college is aangehaakt om de inburgeringslessen te verzorgen, zoals om de Nederlandse taal op de werkvloer te leren.

Wisselende culturen

Volgens trajectondersteuner Rosa van den Biggelaar zijn vergunninghouders vaak al lange tijd uit de running. ,,Bovendien zijn ze afkomstig uit wisselende culturen. Vaak moeten ze de taal nog leren en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om naast de deelnemers te staan en te kijken wat ze kunnen. Dit is echt maatwerk.”

‘Bedrijven moeten creatief zijn vanwege de krappe arbeidsmarkt’

,,Door krapte op de arbeidsmarkt moeten bedrijven creatief zijn”, zeggen wethouders Joop Brink van Coevorden en Gitta Luiten van Hardenberg. ,,Moderna loopt hierin dus al voorop. We hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Moderna volgen. Dat is goed voor de bedrijven én voor de positie van de inwoners op de arbeidsmarkt, juist in deze tijd van economisch hoogtij.”

Eerste deelnemer is gestart

De eerste vergunninghouder is deze week bij Moderna begonnen. Theorielessen worden op locatie gegeven, waarvoor Moderna een leslokaal heeft ingericht.