Coevorden krijgt projectorkest ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding: 'Niemand wordt uitgesloten'

De organisatie van 75 jaar bevrijding Coevorden wil een speciaal orkest oprichten om tijdens de start van de activiteiten in Drenthe op 4 april in Coevorden mee te doen aan het defilé.

Het projectorkest gaat bestaan uit musici uit de gemeente Coevorden, maar ook uit omliggende gemeenten. Naast het defilé zal het gezelschap ook op 11 april optreden tijdens de parade in Westerbork en op 5 mei tijdens het bevrijdingsfestival in Assen.

‘Blaasmuziek gaat de hoofdmoot vormen’

Opvallend is dat het orkest geen typisch fanfare- of harmonieorkest zal zijn. ,,We zijn in eerste instantie benieuwd welke muzikanten zich aanmelden en op basis van een vrije samenstelling gaan we het orkest vormen”, zegt Herman Woltersom. ,,Ook wie een instrument bespeelt, maar nog nooit in een orkest heeft gespeeld wordt gestimuleerd zich aan te melden. Niemand wordt uitgesloten. Blaasmuziek gaat binnen dit projectorkest wel de hoofdmoot vormen.”

‘We gaan uit van dertig orkestleden’

In principe starten de repetities volgende maand en vinden die vervolgens plaats op zaterdagmiddagen in de Hesselerhof in Oosterhesselen. Woltersom: ,,Wanneer de repetities starten, hangt af van het aantal aanmeldingen. We gaan uit van dertig orkestleden. Een dergelijk initiatief in Bergen op Zoom leverde ruim honderd aanmeldingen op, dus we zijn positief gestemd.”

Dirigent is al bekend

De dirigent is al bekend: Wietse de Vries uit Eelde. Die heeft volgens Woltersom zijn sporen als muzikant en dirigent bij diverse orkesten verdiend en was onder meer tweede kapelmeester van het reünieorkest van de artillerie.

Orkestleden zullen optreden in kleding verwijzend naar de jaren veertig, waarbij de muzikanten zelf zorg moeten dragen voor het juiste tenue.

Vera Lynn-medley

Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit marsen, maar ook een medley van Vera Lynn-liedjes komt zeker op de lessenaar te staan.

Opgeven voor het orkest kan via deze link.