Schakers Het Kasteel nestelen zich in middenmoot

Coevorden - In de sterk bezette Hoofdklasse B van de Noordelijke Schaakbond is het vlaggenschip van Het Kasteel het seizoen redelijk voortvarend van start gegaan. Na twee wedstrijden zijn de Coevorder schakers terug te vinden op een vierde plaats van de ranglijst.

In de eerste competitieronde werd ESG uit Emmen door de Coevorder schakers met miniem verschil verslagen: 4,5 – 3,5. Vorig seizoen werd de Zuidoost-Drentse derby nog met 2-6 verloren en er viel dus zeker wat goed te maken. Op het 1e bord trof Maarten Vinke dezelfde tegenstander die hem vorig jaar nog de baas was. Vinke was gewaarschuwd en speelde daar ook naar. De chaos op het bord was een kolfje naar zijn hand en het surplus aan kwaliteit aan Coevorder zijde gaf uiteindelijk de doorslag, 1-0.

Ingewikkeld eindspel

Op de andere zeven borden zag het er na een uur spelen niet slecht uit, maar uiteindelijk verloren toch twee spelers hun partij. Vincent Akkerman ging onderuit in een ingewikkeld eindspel en ook Marlinde Waardenburg zag na een marathonpartij de winst in rook opgaan.

Gelukkig zetten naast Vinke nog twee spelers van Het Kasteel hier een overwinning tegenover. Zowel Stephan Broertjes als Arjen Wemmenhove speelden een solide partij tegen een gelijkwaardige tegenstander en wisten door goed spel de winst te grijpen. Nette remises van Paul Assen, Jan Snoeijer en Gerjan ter Wal zorgden er uiteindelijk voor dat de eindstand 4,5-3,5 werd. Met deze kleinst mogelijke overwinning behield Het Kasteel de wedstrijdpunten in Coevorden en werd revanche genomen voor het vorige seizoen.

Tweede competitieronde

De tweede ronde tegen de stad-Groninger kampioenskandidaat SISSA 1 werd er een om snel te vergeten. Met drie invallers werd in Groningen begonnen tegen een tegenstander die op de meeste borden een sterkere tegenstander had. Van de invallers wist Willem Schepers er een remise uit te slepen, Valentijn van der Scheer en Wesley Tabak moesten helaas een nul noteren.

Paul Assen was de andere speler die de Coevorder eer enigszins redde. In een voor hem bekende opening kwam hij iets beter te staan, maar niet genoeg om het om te zetten in een vol punt. Remise was het logische gevolg.

Troosteloos

De vier overige partijen verliepen wisselend. Bij de één ging het nog lang gelijk op, bij de andere was de stelling al snel troosteloos, maar feit is dat de uitkomsten bij allemaal hetzelfde waren. Op borden 2 tot en met 5 konden Stephan Broertjes, Jan Snoeijer, teamcaptain Jeffrey ten Velde en Gerjan ter Wal allen hun koning omgooien en tegenstander de hand geven. De 7-1 nederlaag was daarmee een feit.

Komende vrijdag (7 december) staat de thuiswedstrijd tegen HSP/Veendam 1 op het programma. HSP heeft beide partijen nog gewonnen en is kandidaat voor de titel. Het thuisvoordeel van Het Kasteel zal dus ten volle benut moeten worden om kans te kunnen maken.

Weinig succes voor Het Kasteel II

Het tweede team van Het Kasteel - een mengeling van ervaren spelers en jonge talenten als Derk Timmer en Chris Klunder - heeft wel eens een betere competitiestart gekend. Alle drie partijen gingen nipt verloren en een plek in de onderste regionen is daarmee een feit. Positieve uitzonderingen zijn Vincent Akkerman (100% score uit twee partijen) en Luc Deuling, die met drie remises op rij nog ongeslagen is in Klasse 1B.

Interne competitie

Na negen rondes hebben de usual suspects zich gemeld aan kop van de interne competitie van Het Kasteel. Stephan Broertjes en titelverdediger Gerjan ter Wal zijn daarbij nog ongeslagen en hoefden slechts tegen elkaar puntverlies toe te staan. Jan Snoeijer verloor alleen van Broertjes en heeft zich tussen de andere twee spelers genesteld op plek 2. De verschillen zijn nog zo klein dat alles nog mogelijk is dit seizoen.

Stand na de 9e ronde van interne competitie

 1. Stephan Broertjes 105
 2. Jan Snoeijer 96
 3. Gerjan ter Wal 90
 4. Vincent Akkerman 83
 5. Ids Breimer 73
 6. Arnold Hoogeveen 72
 7. Willem Schepers 72
 8. Paul Assen 70
 9. Jan Gerritsen 69
 10. Derk Timmer 67
 11. Wesley Tabak 66
 12. Jeffrey ten Velde 66
 13. Valentijn van der Scheer 65
 14. Luc Deuling 62
 15. Chris Klunder 52
 16. Roelof Top 51
 17. Anne Sluiter 48
 18. Steven van de Mheen 41
 19. Arjen Wemmenhove 40
 20. Maarten Vinke 40