Rechtszaak oud-medewerkers kunstcentrum CQ tegen gemeenten Emmen en Coevorden uitgesteld

De rechtszaak van ongeveer veertig oud-medewerkers van het in 2014 failliet verklaarde kunstencentrum CQ gaat maandagmiddag niet door.

De rechter die de zaak zou behandelen is uitgevallen en er kon niet meteen een vervanger worden gevonden. De groep krijgt later deze week een nieuwe datum te horen.

De groep eist 5,5 miljoen euro als ontslagvergoeding van de gemeenten Emmen en Coevorden.

Volgens hen is er sprake van fraude bij het faillissement van het kunstencentrum, toen als organisatie verbonden aan beide overheden. Emmen en Coevorden zouden volgens de groep doelbewust hebben aangestuurd op een voortijdig einde van het centrum. Tegen beide gemeenten is daarom in januari 2017 aangifte gedaan.

Diep in de schulden

In 2013 bevond het kunstencentrum zich diep in de schulden. De gemeente stelde volgens de oud-medewerkers voor, om de schuld om te zetten in een hypotheek op het CQ-gebouw in Emmen en daar een 25-jarige lening tegen over te plaatsen.

Onderdeel van de deal was het aanvaarden van uitgeklede cao-voorwaarden, waarbij het personeel het moest stellen zonder doorbetaling van loon, uitkeringen en begeleidingstrajecten naar nieuw werk. Toen het faillissement zich niet veel later alsnog voltrok, stonden zij met lege handen op straat, stelt de groep.