Meer wapens uit Rijksmuseum te zien in Stedelijk Museum Coevorden: 'Topstukken uit de nationale wapencollectie'

Aanvullend op de huidige tentoonstelling ‘Wapentuig in het Tuighuis’ zijn vanaf 14 december nog meer wapens uit de collectie van het Rijksmuseum te zienin het Stedelijk Museum Coevorden.

Volgens museumdirecteur Stefanie Horneman-Ottens gaat het om ruim twintig stukken waaronder een aantal topstukken uit de historische wapencollectie van Nederland. Die zijn tot en met 29 maart volgend jaar in het museum aan de Haven te zien.

,,Het gaat om bruiklenen zoals een zeventiende-eeuwse model van een houten kanon, een Hollandsche piekenierspot uit de zeventiende eeuw en een Morion helm met de meest prachtige geëtste ornamenten uit de zestiende eeuw”, zegt Horneman-Ottens. ,,Maar ook een in Nederland zelden gezien oorlogstuig, een authentieke voetkruisboog die met de voet in beweging werd gebracht en musketgeweren uit de zeventiende en achttiende eeuw met diverse typen ontstekingsmechanisme. Rijk versierd met graveringen in de metalen onderdelen, en met kolven ingelegd met zilverwerk en been.”

Hangt schilderij van Pieter Wouweman in 2022 tijdelijk in Coevorder museum?

Met het oog op 2022, als Coevorden culturele gemeente van Drenthe is, heeft de museumdirecteur al een nieuwe bruikleen uit Amsterdam op het oog.

,,We willen in dat jaar het originele schilderij van Pieter Wouwerman “De bestorming van Coevorden, 30 december 1672”, naar Coevorden halen. Een werk dat ook in de collectie van het Rijksmuseum zit.”