Coevorden heeft weer vlees op de botten en steekt 2 miljoen euro in hybride sportvelden en led-veldverlichting

Coevorden - Een ronde langs sportverenigingen en sportvelden van de gemeente Coevorden in de afgelopen maanden door wethouder Joop Brink heeft haar vruchten afgeworpen.

De gemeente draagt voor de eerste opknapfase, waarin sportvelden worden vernieuwd en voorzien van led-verlichting, bijna twee miljoen euro bij.

Drie jaar geleden vond de vorige rondgang plaats. ,,Toen bleek dat verenigingen zelf prima in staat zijn om met al hun leden en kennis het beheer en onderhoud te doen”, zegt Brink. ,,Nu heeft de gemeente weer ruimte om te investeren.”

Samen met een afvaardiging van de verenigingen, heeft de gemeente uitgangspunten en voorstellen uitgewerkt. Die werden onlangs aan de verenigingen en hun achterban gepresenteerd. ,,De sportaccommodaties moeten weer minimaal 25 jaar meekunnen.”

Subsidieregeling

Aanvankelijk was er veel vraag naar kunstgras, aldus Brink. ,,Hoge kosten, aantrekkelijker alternatieven, de voorkeur om op echt gras te spelen en het feit dat kunstgras niet duurzaam is, veranderde de vraag van de verenigingen.”

Dat leidde tot de aanleg van hybride velden, renovatie, toplaagverbetering met gravel en onderhoud. ,,De totale investering bedraagt 1,8 miljoen euro, waarvan 1,5 miljoen euro voor rekening van de gemeente komt. De overige drie ton wordt betaald uit de zogenaamde BOSA-regeling, de subsidieregeling Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties van het Ministerie van VWS.”

De meeste buitensportaccommodaties worden met name in de herfst, winter en het voorjaar gebruikt. ,,Zeker voor de trainingen, maar ook voor de avondwedstrijden is verlichting noodzakelijk. Voor de verenigingen is investeren in led-veldverlichting niet rendabel. De gemeente investeert daarom 483.000 euro. Met daarbij 260.000 euro BOSA-subsidie wordt er 743.000 euro in led-veldverlichting geïnvesteerd.”

Toegankelijkheid

Een deel van de betreffende sportverenigingen en sportvelden is in de zomer van 2020 al aan de beurt, zegt Brinks rechterhand, beleidsmedewerker Jaap Scholtens. ,,Samen met de verenigingen gaan we aan de slag met een planning.”

Voor het zover is gaat de gemeente samen met het platform gehandicaptenbeleid Coevorden bekijken in hoeverre die accommodaties toegankelijker gemaakt kunnen worden. ,,Voor de sporthallen en gymzalen die de gemeente in eigendom en beheer heeft, is geld in de meerjaren-onderhoudsplanning beschikbaar. Ook daar kijken we naar wat er precies nodig is”, zegt Scholtens.