Roberto di Tolve uit Schoonoord heeft altijd een vrije rol gehad

Schoonoord - Roberto di Tolve zag het levenslicht in het Italiaanse Cervo Ligure en groeide op in Nederland. De 64-jarige inwoner van Schoonoord was arbo-preventieadviseur. Lees meer over de oud-Groninger in deze Doorloper.

Een relatie?
„Ja, ik ben getrouwd met zangeres en zangcoach Titia van der Molen.”

Schoonoord betekent voor mij:
„Ruimte, vrijheid en rust.”

Als ik de baas van Schoonoord zou zijn, dan:
„Ik ben niet de baas, maar maak deel uit van en draag mijn steentje bij aan de Schoonoordse gemeenschap. Wel zou ik het Waterschap Vechtstromen aansporen om het Oranjekanaal alg- en plantvrij te houden zodat er weer gevist kan worden.”

Vroeger ging ik altijd stappen in:
„De stad Groningen en daar bijvoorbeeld gezellig een terrasje pakken. Nu is het vooral met mijn vrouw en hond Bas wandelen en genieten van de bosrijke omgeving, die onze provincie rijk is.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!
„Ik lach eigenlijk elke dag, maar de laatste keer dat ik krom heb gelegen van het lachen was toen ik een app stuurde naar een vriendin over een boxer, die zijn eigenaar wilde afstaan. De grap was dat het om een boxershort ging. Mijn vriendin dacht dat het een echte hond was en heeft de app zonder te openen doorgestuurd naar een nichtje, die een hondje wilde hebben. Het resultaat hiervan kun je wel raden, denk ik. Haar nichtje lag dubbel van het lachen en mijn vriendin had diep rode wangen.”

En dat ik huilde ook...
„Dat is een lange tijd geleden: het overlijden van mijn dierbaren, vader, moeder en oudste broer. Ik kan emotioneel geraakt worden bij het zien van onrecht dat mensen elkaar aandoen.”

De mooiste muziek is voor mij:
„In principe ben ik liefhebber van alle soorten muziek, maar van een mooi klassiek concert kan ik heel erg genieten.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:
„Mijn vrouw een kus geven en mijn klus- of huispak aantrekken. Kluspak om in of rondom het huis te doen wat nodig is of mijn huispak als ik achter de computer kruip om te zien of er nieuwe berichten voor het dorpskrantje zijn binnengekomen.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:
„Italië omdat daar mijn roots liggen en er nog altijd familie woont aan de Bloemenriviera. Andere Europese landen die wij met de camper bezoeken - van noord tot zuid - staan ook hoog op de lijst. Vorig jaar hebben we een uitstapje gemaakt naar Zuid-Afrika voor een schoolreünie van Titia. Daar zijn we met de auto van Johannesburg naar vrienden in Durban gereden. Dat was een hele belevenis. Prachtig land, maar het contrast wordt steeds groter. Niet alleen tussen blanken en oorspronkelijke bewoners, maar ook tussen heel arm en heel rijk. Wat arm is leeft in krotten en wat rijk is achter hele hoge muren.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje:
„Dan zou ik veel personen moeten noemen. Ik vind dat iedereen die zijn of haar eigen ‘ik’ ondergeschikt maakt aan het belang van de gemeenschap een lintje verdient.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Eigen baas in wat dan ook. Dit is niet helemaal gelukt, maar bij eerst Nieuwsblad van het Noorden en later NDC mediagroep heb ik altijd een vrije rol gehad en dat voelde als eigen baas zijn.”

Ik vul mijn vrije tijd graag in met:
„Mijn vrije tijd probeer ik te verdelen in: samen met een prachtig team het Schoonoordse reuzenkrantje vormgeven, mijn steentje bijdragen aan Dorpsbelang Schoonoord, het klussen in mijn garage, mijn gezin, kinderen, kleinkinderen en vrienden. Er blijft dus weinig tijd over.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:
„De geboorte van de kinderen staat absoluut op nummer één.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Coevorder Courant?
„Ik zou vooral de Drent willen oproepen om meer voor zichzelf op te komen, trots te zijn op de eigen provincie en er alles aan doen om dit zo te houden.”

Meedoen

Ook meedoen? Stuur dan een verzoek naar: coevordercourant@ndcmediagroep.nl.