Spoortunnel Coevorden over drie maanden klaar

Coevorden - De aanloop was lang, maar er komt nu echt schot in de bouw van de tunnel onder het station van Coevorden. Aan de kant van het EDS-plein zijn nu trappen geplaatst.

Over een maand over drie kan de onderdoorgang, die het nieuwe winkelgebied rond het EDS-plein met het oude stadshart verbindt, gebruikt worden.

De aanpak van het stationsgebied staat al jaren op het verlanglijstje van Coevorden. Twee jaar geleden werden de definitieve plannen gepresenteerd, met daaraan een prijskaartje van 15 miljoen euro. Het wordt gefinancierd uit het zogenoemde RSP-fonds, geld dat ook Coevorden kreeg vanwege het afblazen van de Zuiderzeelijn. Coevorden besteedde eerder al uit hetzelfde potje de spoorboog à 21 miljoen op het Europark.

De vier w’s

De bouw van de betonnen tunnelbuis begon een jaar geleden. Afgelopen Pasen is de constructie onder het spoor geplaatst. Deze zomer werd al het vernieuwde stationsgebouw in gebruik genomen, waar na jaren weer de vier w’s aangeboden kunnen worden. ,,Een warme drank, een wc, water en een wachtruimte’’, zoals NS-regiodirecteur het omschreef.

Het plein met rotonde voor het station moet nog onder handen worden genomen. Het gebied moet een stuk aantrekkelijker worden, door onder meer het oude stadshart (via de Friesestraat) beter met het stationsplein te verbinden.

Explosieve geschiedenis

De Rotterdamse kunstenaar Hans Muller kleedt de binnenkant van de tunnel straks aan, met een soort van vonkenwand. Hij liet zich inspireren door de explosieve geschiedenis van Coevorden. ,,Wie straks de tunnel inloopt, ziet grote vonken van een explosie’’, zei Muller eerder. ,,Die worden steeds kleiner, en verdwijnen vervolgens in een zwart gat. Nog een uitgang dus, naast twee uiteinden van de tunnel.’’