Burgemeester Coevorden heeft geen spijt van emotweet over looddieven: ‘Als ik dader nu zou tegenkomen, dan had ik recht in het gezicht hetzelfde gezegd.’

Coevorden - Nee, burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden heeft allesbehalve spijt over de woordkeuze van de tweet waarin hij de dader van de looddiefstal aan Kasteel Coevorden ‘armoedzaaier’ en ‘loser’ noemt.

De burgervader plaatste het bericht donderdagmiddag op Twitter. Sindsdien is de tweet onderwerp van gesprek. Precies wat de auteur met het tekstbericht had beoogd.

,,Tuurlijk, de tekst was ongepolijst en zelfs was ondiplomatiek, maar daarmee sprak ik wel mijn gevoel uit”, blikt Bouwmeester terug. ,,Als ik dader nu zou tegenkomen, dan had ik hem recht in het gezicht hetzelfde gezegd. Ben je nou helemaal van de ratten besnuffeld? Ik hoop dat de dader dit soort taal zich aantrekt en zich daardoor meer bewust is van zijn daden.”

‘Mensen herkennen de boosheid’

Bouwmeester staat niet te boek als een actieve gebruiker van social media. Zijn tweet van gisteren leverde veel reacties op, zowel retweets als reacties via Twitter. ,,Maar ook persoonlijke reacties. Mensen herkennen de boosheid en zeggen dat ze het eens zijn met de inhoud en de toon. Normaliter zou je als burgemeester bedachtzaam moeten zijn, maar er zijn uitzonderingen. Zoals nu.”

Trots

Het lood en de bijbehorende waarde (,,dat is kruimelwerk”), daar gaat het Bouwmeester niet om. ,,Wel om het ontbreken van normen en waarden en het ontbreken van ieder gevoel van trots”, zegt hij. ,,Een kasteel, daar moet je trots op zijn. Net als dat je trots bent op een voetbalclub, zoals FC Emmen. Dat gevoel moet je ook hebben bij een historisch gebouw als het kasteel, dat overigens publiekelijk bezit is, dus waarom zou je iets vernielen waarvan je zelf ook een stukje bezit?”

Wethouder werd getipt

Overigens was de foto die Bouwmeester op Twitter plaatste niet van zijn hand. Wethouder Jan Zwiers tipte hem gisteren over de vernieling. ,,Jan Zwiers is op de hoogte gesteld door de familie Woldring (de erfpachters van het kasteel, red.) en ik begrijp dat hij hen ook adviseert bij het eventueel doen van aangifte. Ik vermoed dat de foto uit de hoek komt van de exploitant (Huub Juurlink, red.).”