Fotoserie: Het Ellertsveld in Schoonoord heeft nieuwe huiskamer

Schoonoord - Woonwijkcentrum Het Ellertsveld in Schoonoord kan jaren vooruit met de vernieuwde huiskamer De Meent. De opening was donderdag door de 89-jarige Harm Wind, die in Het Ellertsveld - onderdeel van Treant Zorggroep - woont.

,,Voorheen zag deze ruimte er meer uit als een verblijf voor dagbesteding”, zegt verpleegkundige Marieke Weits (32) uit Borger. ,,Dat was niet meer wenselijk.” Er was geen mogelijkheid om te koken of om bezoekers gewoon rustig te laten zitten. Het roer ging om en thans is De Meent klaar voor gebruik. De afdeling in Het Ellertsveld voor mensen met dementie telt veertien bewoners, waarvan elf De Meent bezoeken.

,,Een goede structuur is erg belangrijk voor deze mensen”, weet Weits. De Meent gaat ’s morgens om acht uur open. Bewoners kunnen er ontbijten en tot negen uur ’s avonds verblijven. ,,Er zijn ook bewoners die na het middaguur terugkeren naar de eigen kamer. Alles mag en kan wat dat betreft.”

Samen gekookt

De Meent kan maximaal veertien mensen herbergen. Er wordt samen gekookt op de dinsdag en donderdag. Verder wordt samen overlegd wat uiteindelijk op tafel komt te staan. In het oog springt ook de fraaie fotowand, waarvoor medewerkster Ilma Meijer het plaatje maakte. Weits: ,,Heide en rust staan centraal op de wand. Dat geeft de bezoekers van De Meent letterlijk veel rust vanwege de herkenbaarheid.”

Weits zocht samen met haar collega’s de inrichting van de ruimte bij elkaar. In De Meent wordt gebruik gemaakt van daglichtverlichting. ,,Dat is niet zonder reden”, legt Weits uit. ,,De mensen hier kunnen daardoor prikkels beter verwerken en het geheel zorgt voor rust in de huiskamer.”

De opening werd donderdag opgeluisterd door de accordeonisten Juul Meffert uit Hoogeveen en Geesbrugger Derk Meppelink, die de bewoners, vrijwilligers en medewerkers zichtbaar vermaakten.