Aaltje de Zwaan: ‘Soms huil ik gewoon om de mooie dingen van het leven’

Dalerpeel - Aaltje de Zwaan - ook wel bekend als Aissatoe de Zwaan - is beeldend dans- en dramatherapeut. De 65-jarige Aaltje woont in Dalerpeel. Lees meer over haar in deze Doorloper.

Een relatie?
„Getrouwd met Jan Kok.”

Dalerpeel betekent voor mij:
„Ik woon hier pas zes weken. Voor mij is het nog wennen en ik moet Dalerpeel nog tot mijn eigen woonplaats maken. Ik voel me hier goed en opgenomen in de buurt. Volgens mij gaat het hier helemaal leuk worden. Een prachtig huis en dito natuur. Coevorden is trouwens een mooie, oude en gezellige stad.”

Als ik de baas van Dalerpeel zou zijn, dan:
„Zou ik willen dat de mensen die hier wonen kunnen genieten van de rust, ruimte en cultuur. Ik zou geld investeren in cultuur en veiligheid in het verkeer. En de tijd nemen voor leuke activiteiten.”

Vroeger ging ik altijd stappen in:
„Deventer. Daar heb ik de laatste jaren gewoond en ben daar in het Burgerweeshuis leuk en veel wezen stappen. Nu moet ik weer een plekje zoeken, maar misschien organiseer ik wel in het Wijsheidsweb leuke dingen zoals leuke concerten zodat mensen gezellig een uitje hebben.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!
„Ja, ik lach iedere dag. Lachen is goed voor de mens. Dus ik heb vandaag gelachen. Ik heb gelachen om mijn paard vanwege de hik. Vrolijkheid en in het hier en nu aandacht geven aan de beleving in de positieve zin en lachen is voor mij belangrijk.”

En dat ik huilde ook…
„Ja, huilen is ook goed voor de mens, Mijn moeder is een maand geleden overleden en soms huil ik gewoon om haar. Niet omdat ze hier niet meer is, maar omdat ze gewoon een prachtig mens was en een leuke lieve moeder. Soms huil ik gewoon om de mooie dingen van het leven, dat mag ook. Soms huil ik om het verdriet van mensen en het onrecht.”

De mooiste muziek is voor mij:
„Ja, ik ben een Afrika-mens en daarom streelt de Afrikaanse muziek mijn hart, maar ik houd ook van klassiek, gitaar en harp. Ik werk zelf met klankconcerten; de geluiden en trillingen van de klanken zijn heel rustgevend en helpend.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn thuiskom, is:
„Een biertje drinken en dan het liefst een Duvel.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:
„Afrika. Daar ben ik al jaren actief, ook in projecten. Maar ook andere landen zijn mijn favoriet zoals India en Mongolië.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje:
„Mijn echtgenoot Jan Kok. Hij is altijd zo ondersteunend en al helemaal in de natuur.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Kapster.”

Ik vul mijn vrije tijd in met:
„Mijn paarden, die ik nu hier in Dalerpeel eindelijk bij ons heb wonen op het erf. En natuurlijk dans. Dans en beweging en muziek en natuur vormen alles om mij heen.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:
„De geboorte van mijn dochter.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Coevorder Courant?
„Ja, ik ga hier mooie dingen voor de mensen organiseren en hoop dat zij er plezier aan mogen beleven. Zie: www.aissatoesjamaan.nl.”

Meedoen

Ook meedoen aan onze rubriek Doorloper? Stuur een verzoek naar: coevordercourant@ndcmediagroep.nl.