Gaan openluchtbaden Zweeloo, Noord-Sleen en Zwinderen voor gasloos of zonnepanelen?

Bestuursleden van de zwembaden in Zweeloo, Noord-Sleen en Zwinderen komen deze maand met een uitgewerkt verduurzamingsprogramma aan de gemeente Coevorden.

Dat bleek deze week tijdens een werkbezoek van de fractie van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014).

De drie stichtingen hebben de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in energiemaatregelen, maar voor een verdere verduurzaming zijn nog aanvullende investeringen nodig. ,,Het is belangrijk dat we niet het wiel opnieuw uitvinden en juist krachten en plannen bundelen”, zegt fractievoorzitter Ferry Booij van BBC2014.

Energieslurpers

De drie zwembaden stonden jarenlang te boek als energieslurpers, maar dankzij tal van besparende maatregelen is de gas- en elektriciteitsrekening van de accommodaties de afgelopen jaren vrij drastisch gedaald. ,,Een te hoog energiegebruik was jarenlang kenmerkend voor onze baden. Nu hebben gezamenlijk flinke stappen gezet wat betreft efficiëntieverbetering en willen we toewerken naar een vrijwel gasloos zwembad”, zegt Nico Westerhuis van Zwembad Zweeloo.

Ook het Bosbad Noord-Sleen heeft flink ingezet op verduurzaming, maar gasloos is voor voorzitter Jan Roelof Kunstman geen doel op zich. ,,We willen niet ten koste van alles een gasloos zwembad, maar kijken ook naar andere vormen van verduurzaming. Wij hebben plannen voor een investering in zonnepanelen, daarmee besparen we juist aanzienlijk op de elektra. En als de aangrenzende biovergister op termijn weer in gebruik worden gesteld, dan is het bosbad al gasloos.”

Gebruikmaken van voortschrijdend inzicht

Piet Reurink was namens Stichting Bosbad Zwinderen bij het werkbezoek aanwezig. De 71-jarige inwoner van Gees is al bijna dertig jaar nauw bij het bad betrokken. In zijn functie als penningmeester weet Reurink hoe belangrijk de verdere verduurzaming van het zwembad is. ,,Het is een complexe materie, want door voortschrijdend inzicht en opgedane ervaringen moeten we wel de juiste afwegingen maken.”

De drie stichtingsbesturen rekenen bij de uitvoering van de plannen op subsidie van de gemeente en provincie.