OM: Emmenaar Jozef W. heeft gerotzooid met Iers afval (jaar cel geëist)

Emmen - Zijn familie heeft al 60 jaar een recyclingbedrijf in Emmen. Jozef W. (44) kreeg recycling dus met de paplepel ingegoten. Toch ging de Emmenaar volledig in de mist toen hij een miljoenendeal sloot met een Iers bedrijf voor de verwerking van grote hoeveelheden huishoudelijk afval.

W. zat maandag voor de rechtbank in Zwolle op verdenking van valsheid in geschrifte en het illegaal dumpen van afval op een terrein in Hardenberg. De Emmenaar wordt bovendien, net als medeverdachte Eef W. (56) uit het Overijsselse Heeten, ook verdacht van het invoeren van afval naar Nederland, zonder over de juiste papieren te beschikken. Volgens Eef W. ging het vooral om luierafval.

Beide mannen gaven voor de rechtbank toe dat ze fouten hebben gemaakt. De transportpapieren waren onjuist ingevuld. En ook de rest van de documenten voor de afvalverwerking, die vanwege de volksgezondheid en het milieu aan strenge regels is gebonden, klopte op heel veel punten niet. Hoe dat kwam? Volgens Eef W. had hij een Engels contract getekend terwijl hij de Engelse taal niet machtig. is Ook zou de Emmenaar op belangrijke onderdelen tegen hem hebben gelogen.

‘Bedrijfsmodel om wereld te verbeteren’

Jozef W. verklaarde dat het allemaal met goede bedoelingen was begonnen. ,,Het was een fantastisch idee, een bedrijfsmodel om de wereld te verbeteren en natuurlijk om wat te verdienen. Wij konden de balen uit Ierland sorteren. Er hoefde niets te worden verbrand. Mijn methode was veel beter voor het milieu.”

Volgens de Emmenaar zou de sorteermachine van het bedrijf in Heeten worden gebruikt om het afval te sorteren. ,,Het restproduct bestond voor 50 procent uit organisch materiaal dat geschikt is voor biovergisterij. De rest is kunststof en metaal. Na sortering kon het gerecycled worden. Ik kon de restproducten verkopen. Dat deed ik al jaren voor het bedrijf van mijn vader.”

Stankoverlast door rottende afvalbalen

De jongste verdachte zei dat het bedrijf in Heeten niet genoeg ruimte had om de balen op te slaan. ,,Daarom had ik voor de tijdelijke opslag het terrein in Hardenberg gehuurd.” In het voorjaar van 2015 werden tientallen vrachtwagens vol afvalbalen naar Hardenberg gebracht. Dat leidde al gauw tot meldingen over stankoverlast van omwonenden. De afvalballen waren opengegaan en gaan rotten. Dat resulteerde in dwangsommen van de gemeente en een politie-onderzoek en uiteindelijk jaren later tot de strafzaak van maandag.

Volgens de officier van justitie wisten de twee verdachten dat de formulieren onjuist waren ingevuld. ,,Ze geven elkaar de schuld. En Jozef W. blijft volhouden dat hij handelde uit overmacht. De verklaringen van de twee mannen noem ik ongeloofwaardig. Het draait allemaal om een krakkemikkig gesloten deal met een Iers afvalbedrijf. Ze hebben zich allebei in deze situatie gebracht. De mannen hadden andere keuzes kunnen maken. Er is geen sprake van overmacht. Dat betekent dat beide verdachten strafbaar zijn.”

Schikking van 60.000 euro

De Emmenaar verdiende, zo zei de officier, al door het afval naar Nederland te halen. ,,Hij kreeg wekelijks een voorschot van 10.000 euro van het Ierse bedrijf.” Jozef W. heeft ruim twee weken in voorarrest gezeten. Zijn medeverdachte werd na een dag vrijgelaten. ,,Wat was er gebeurd als er niet was ingegrepen?”, zei de officier. ,,Er is ontzettend gerotzooid met afval.” Tegen de twee mannen is een jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Afvalhandelaar W. heeft met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een schikking van 60.000 euro getroffen voor het dumpen van illegaal afval. Hij werkt nu weer in het bedrijf van zijn inmiddels 70-jarige vader. De afbetaling van de schikking neemt vader ook voor zijn rekening. Het bedrijf van Jozef is failliet verklaard. ,,Ik wilde dat ik het kon terugdraaien”, zei de Emmenaar. ,,Ik hoop dat ik het boek eindelijk kan sluiten.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.