‘Later net zo’n meester worden als meester Gijs’

‘Ik wil later net zo’n meester worden als meester Gijs’. Het zijn de woorden van één de leerlingen van Gijs Zuidema. Het beroep van leerkracht ligt op dit moment onder een vergrootglas.

Ondanks de terechte zorgen die er zijn, vinden leerkrachten het ook belangrijk om te laten zien hoe mooi hun vak is. Eén van die leerkrachten is Gijs Zuidema.

De inwoner van Gramsbergen werkt inmiddels een aantal jaren voor Onderwijsstichting Arcade dat het openbaar onderwijs verzorgt in de gemeenten Hardenberg en Coevorden. ‘Ik heb eerst ingevallen op andere scholen binnen Onderwijsstichting Arcade en werk nu voor het tweede jaar op OBS De Eiber in Dedemsvaart. Vorig jaar had ik voor het eerst de hele week een eigen groep’, vertelt de enthousiaste ‘meester’ Gijs. ,,Dit schooljaar ben ik met de groep meegegaan. Het is ontzettend leuk om in het onderwijs te werken. Ik werk in een leuk team en met enthousiaste kinderen en ouders.

Drive

Zijn drive is duidelijk. ,,Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen te werken. Ze zijn goudeerlijk, spontaan en open. Iets wat super leuk is om te zien. Ik ga meestal ook met een voldaan gevoel naar huis. Dat is het geval als ik de kinderen met een trots gevoel naar huis zie gaan, omdat ze van zichzelf weten weer veel geleerd te hebben. Daar krijg ik zelf ook energie van.” Maatwerk staat bij de jonge meester voorop. ,,Elk kind heeft zijn eigen benadering nodig en verdient dat ook. De één heeft behoefte aan een arm om de schouder en de ander heeft behoefte aan competitieve elementen. Verder pas ik veel werkvormen toe waarbij de kinderen moeten samenwerken. Ze gaan dan samen voorkennis ophalen en actief aan de slag met opdrachten. Verder probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.”

Zijn leerlingen zijn ook enthousiast. ,,Meester Gijs is heel rustig en dat is belangrijk, want anders kunnen wij ons ook niet concentreren”, vertelt Demi, die wordt aangevuld door klasgenoot David. ‘Hij is altijd positief. Hij zit zelf ook op voetbal en sommige kinderen uit mijn klas ook. Daar praten we dan ook over en dat maakt het extra leuk.”

Ook Mabruka weet de kracht van haar meester goed te verwoorden. ,,Meester voelt altijd prima aan wanneer hij even iets anders moet doen. Zo duurt het bij taal voor ons gevoel wel eens erg lang bij het bespreken. Hij ziet dat dan aan ons en dan doet hij even een spelletje tussendoor. Vervolgens gaan we weer verder.”

Een potentiële collega heeft Gijs al in zijn eigen klas zitten. ,,Ik wil later net zo’n meester worden als meester Gijs’, vertelt een trotse Demian. ‘Hij is altijd heel rustig en blij en maakt regelmatig een grapje tussendoor. Daarnaast kan hij heel goed uitleggen.”