Culturele gemeente Coevorden: 'Gemeente zorgt voor vonkje in 2021, wij moeten vuur maken'

Een tentoonstelling van de strip Franka of een theaterspektakel over 350 jaar Coevordens Ontzet; ideeën genoeg voor 2021 en 2022 als Coevorden culturele gemeente is.

Dat bleek donderdagavond tijdens een inspiratieavond Restaurant & Zalencentrum Wielens in Noord-Sleen. ,,You can’t start a fire without a spark is een zin uit het lied Dancing in the dark van Bruce Sprinsteen. Dat geldt hier in de gemeente Coevorden ook. De gemeente zorgt voor het vonkje, maar wij moeten het vuur maken.”

Roelie Lubbers, door Coevorden aangesteld als kwartiermaker voor de culturele gemeente, legt de volle zaal in Noord-Sleen in een notendop uit hoe het werkt. Iedereen mag meedenken over wat er in 2021 en ’22 georganiseerd moet worden.

Hoofdthema's

Verbinden, versterken, verhalen en vieren zijn de hoofdthema’s voor culturele gemeente Coevorden.

,,Bij verbinden moet je bijvoorbeeld denken aan samenwerking tussen verschillende dorpen, zoals dat gebeurde bij theaterspektakel De Toorn van Thunaer, maar ook aan het combineren van verschillende kunstvormen”, zegt cultuurwethouder Jeroen Huizing (CDA). ,,Een voorbeeld kan zijn dat dj Don Diablo gaat optreden met muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen. Zomaar een idee, hoor.”

Wat hem betreft gaat Coevorden op cultureel gebied ook met buurgemeenten en de oosterburen samenwerken. ,,En wat te denken van Groningen. Het is in 2022 350 jaar geleden dat Coevorden van Bommen Berend werd bevrijd, maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor Groningen.”

Wat er rondom de viering van 350 jaar Coevordens Ontzet allemaal wordt georganiseerd, staat nog niet vast. Huizing: ,,Maar er komt in ieder geval een muziektheaterspektakel.”

Middeleeuwse troubadour

Het budget voor de culturele gemeente is op dit moment 180.000 euro, waarvan de provincie en gemeente elk de helft betalen. Wat Huizing betreft komt daar nog een ton van de gemeente bij, maar daarover moet de gemeenteraad nog beslissen.

Acteurs Jeroen Rienties uit Dalen en Robert Braam uit Oosterhesselen wakkeren in hun rollen als middeleeuwse troubadour Quintus Querido en knecht Kwiebes Kwikzilver uit De Toorn van Thunaer het culturele vuurtje in de zaal alvast aan.

,,Ik vind dat evenement met zes uitverkochte voorstellingen een mooi voorbeeld om te gebruiken ter inspiratie”, zegt Lubbers. ,,Het is jammer dat het in Coevorden altijd weer over de historie gaat. Er is een rijke historie, maar om daar uit te blijven putten, is meer van hetzelfde”, zegt Dick Veenstra uit ’t Haantje. ,,Ik vind dat je in zo’n cultureel jaar iets verrassends moet doen, iets nieuws. Dat moet ook vanuit jongeren komen.”

Briefjes met ideeën

Dat geluid klinkt vaker in de zaal, waar iedereen wordt aangespoord briefjes met ideeën in te leveren. ,,Henk Kuijpers, de tekenaar van de strip Franka, woont in onze gemeente. Hij kan mooi exposeren in de kapel in Sleen”, zegt Géke Mennink uit Sleen.

Directeur Stefanie Ottens van het Stedelijk Museum Coevorden verlangt naar een compleet nieuw en groter museum. Lachend: ,,Maar dat redden we niet voor het culturele jaar. Ik zou wel graag een grote tentoonstelling willen wijden aan 350 jaar Coevordens Ontzet. Het liefst in de hervormde kerk in Coevorden.”