Gratis stadswandeling in kerstsfeer door vestingstad Coevorden

Coevorden - Gids Lambert Hans geeft op zaterdag 23 november een gratis stadswandeling door het centrum van Coevorden, waarbij extra aandacht geschonken wordt aan het IJzerkoekenoproer, hét kerstverhaal van Coevorden.

De stadswandeling zal gaan over de gehele historie van Coevorden, maar de gids vertelt extra informatie over deze unieke volksopstand uit 1770. Bij de Winkeltjeswinkel, waar het voormalige raadhuis in heeft gezeten, krijgen de deelnemers een passende versnapering en wat drinken.

Het verhaal van het ijzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod in te trekken.

De stadswandeling start om 14.00 bij het Stedelijk Museum Coevorden. Opgave voor deelname dient vóór 21 november gemaild te worden naar info@museumcoevorden.nl of u kunt bellen naar 088 012 83 15.