Minima lopen honderden euro's mis; financiële doorlichting is doorgaans goed voor jaarlijks 500 euro

Een grote groep Drenten met een laag inkomen loopt jaarlijks honderden euro’s mis. Ze maken geen of te weinig gebruik van verschillende toeslagen en gemeentelijke regelingen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Alleen al in Coevorden gaat het om honderden mensen.

Gemeenten hebben de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen om mensen die het niet al te breed hebben te wijzen op voorzieningen die speciaal voor hen in het leven zijn geroepen. Die extra stappen hebben lang niet altijd het gewenste effect.

Daarom is er sinds enkele jaren de Voorzieningenwijzer. Consulenten van deze organisatie lichten in heel Nederland de financiële situatie door van mensen met een laag inkomen. Zo’n 600.000 huishoudens kunnen hun koopkracht aanzienlijk verbeteren door bewuste keuzes te maken en beschikbare voorzieningen beter te benutten, stelt de Voorzieningenwijzer.

Coevorden en Hoogeveen

Ook in een gemeente als Coevorden komen landelijke consulenten al enkele jaren bij de doelgroep over de vloer. De gemeente Coevorden, Woonservice, Domesta en Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) hebben nu besloten de financiële doorlichting zelf op te pakken. Onlangs is in de gemeente Hoogeveen ook al een lokale invulling gegeven aan de Voorzieningenwijzer. In Coevorden zijn medewerkers van MWC opgeleid om met de Voorzieningenwijzer op pad te gaan.

Vrees voor rompslomp

Een van hen is Stefan Snoeijer, die gemiddeld drie huishoudens per week bezoekt. ,,Aan de hand van een vragenlijst nemen we de financiën door. Ik kijk of mensen gebruik maken van alle gemeentelijke regelingen, hoe ze hun zorgverzekering hebben geregeld, of ze goedkoper uit zijn bij een andere energieleverancier en of ze toeslagen aanvragen voor zorg en huur. Tot nu toe levert elk bezoek financieel voordeel op. Kijk alleen maar naar de energieleverancier. Veel mensen blijven bij de oude zitten en lopen daardoor veel geld mis. Ze zijn ten onrechte bang voor rompslomp als ze overstappen. Ik help hen hierbij.’’

Besparing van 500 euro

Volgens Alice Hulleman van Domesta leidt de Voorzieningenwijzer tot een besparing van gemiddeld 500 euro per jaar. Er is gekozen voor medewerkers van Maatschappelijk Welzijn, omdat zij al bij een deel van de doelgroep over de vloer komt. ,,Zij kennen doorgaans de mensen het beste’’, zegt Hulleman.

De wooncorporaties kunnen mensen met een huurachterstand aandragen. De gemeente Coevorden komt met mensen die bijvoorbeeld een bijstandsuitkering hebben, of in een schuldtraject zitten.

Bedrijfspensioen

Dat de financiële situatie ineens drastisch kan veranderen, hebben Martin Steijger (66) en zijn vrouw aan den lijve ondervonden. ,,Wij hebben nooit ergens beroep op gedaan, want dat hoefde ook nooit. Ik had erop gerekend dat ik dit jaar geld uit mijn bedrijfspensioen zou krijgen, maar dat treedt tot onze verrassing pas volgend jaar in werking. Daardoor komt er ineens veel minder geld binnen. We hebben weliswaar in het verleden gespaard om zulke klappen op te vangen, maar zo’n situatie moet niet te lang duren.’’

Aan de hand van de Voorzieningenwijzer denkt Steijger hier en daar voordelen te kunnen behalen. Zo is met behulp van de consulent de overstap van energieleverancier geregeld, wat het echtpaar volgend jaar 250 euro moet opleveren.

Keuze kan verkeerd uitpakken

Toch kan een keuze ook verkeerd uitpakken. ,,Ons werd in eerder gesprek geadviseerd de aanvullende zorgverzekering te laten vallen, want daar maakten wij toch al jaren geen gebruik van. Maar dit jaar ineens wel, dus moeten we een deel van de zorgkosten nu zelf betalen die anders onder de aanvullende verzekering vielen.’’

Spaarpotje

Snoeijer was niet degene die dat advies gaf. Volgens de Voorzieningenwijzer blijkt dat 79 procent van de doelgroep geen passende zorgverzekering heeft. Ze betalen bijvoorbeeld veel te veel premie voor zaken waar ze de voorgaande jaren nooit gebruik van hebben gemaakt. Of ze hebben een laag eigen risico en zitten daarom vast aan een hoge premie. ,,Sommige mensen krijgen het advies het eigen risico te verhogen, maar tegelijkertijd ook een spaarpotje te maken als er onverhoopt toch iets gebeurt’’, zegt Snoeijer.